Paradžemati

Goran Maunaga

Krajnje je vrijeme bilo da se Islamska zajednica oštro ogradi od djelovanja radikalnih islamista, da osudi djelovanje nelegalnih džemata, vehabijskih zajednica, izgradnju "nezavisnih" mesdžida i propovijedanje krivog vjerskog učenja.

Za svaku je pohvalu saopštenje Islamske zajednice u kome je djelovanje islamista odlučno osuđeno, a vehabije i džihad ratnici, koji pisma Islamskoj zajednici upućuju preko izvjesnog Fatmira Alispahića, nazvani pravim imenima: zločincima, fašistima, monstrumima, nasilnicima.

Vrh Islamske zajednice precizirao je da nevjerničku ideologiju tekfira propagiraju brutalni manipulanti, perfidni obmanjivači, te bahati smutljivci i arogantni licemjeri, kojima neće poći za rukom da tu instituciju i njene autoritete kompromituju.

Sve čestitke i reisu Kavazoviću jer nije pristao na razgovor s militantnim "nezavisnim" islamistima, znajući da bi ih time legitimisao kao instituciju paralelnu, a ravnopravnu Islamskoj zajednici. Time je grupu predvođenu vehabijskim vođom Izetom Hadžićem stavio tačno tamo gdje joj je mjesto.

Prije desetak godina otišao sam u Gornju Maoču, tada prvu i jedinu vehabijsku zajednicu u BiH, i satima razgovarao s njihovim predstavnikom, koji mi je otvoreno rekao da mene i moju novinsku ekipu neće pozvati u kuću jer smo njegovi neprijatelji.

Tada je to moglo izgledati kao čudan, neobičan stav jer tu nikakvog konkretnog razloga za neprijateljstvo nije bilo, ali kad je pojasnio da oni narezuju i distribuišu snimke na kojima se vidi kako Izraelci kolju palestinsku djecu, shvatio sam da govori o sukobu civilizacija i da sam ja, kao hrišćanin, njegov neprijatelj.

Stvaranje "Al-Kaide" i Islamske države, i ono što su te terorističke organizacije kasnije počinile, pokazalo je da je vehabijski portparol tada djelimično bio u pravu. Naknadno smo se uvjerili da je, u stvari, na djelu sukob necivilizacije s civilizacijom.

Zato je izuzetno važno, čak i nakon ćutanja o ovdašnjim mudžahedinima, prvim svjetskim glavosječama, pa i nakon što je radikalni militantni islam ovdje već podobro uzeo maha, tako oštro reagovanje Islamske zajednice i jasan stav reisa Kavazovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana