Paradoks zvani BiH

Miroslav Filipović
Paradoks zvani BiH

Sav paradoks, bezumlje i institucionalna bijeda BiH isplivali su ovih dana na površinu zbog slučaja Ejupa Ganića i zloupotreba najviših državnih funkcija i institucija radi odbrane čovjeka osumnjičenog za ratni zločin u kojem su likvidirana 42, ranjena 72, a zarobljeno 210 vojnika JNA.

Tragedija u kojoj se nalazi bh. društvo verifikovana je izjavama i potezima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i drugih bošnjačkih funkcionera, koji po Ustavu ove zemlje, moraju da štite interese sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta, a u konkretnom slučaju stali su u odbranu osobe osumnjičene za ratni zločin.

Sve nas to, po ko zna koji put, ponovo vraća na poznatu Andrićevu mudrost koja kaže da "tamo gdje počinje Bosna prestaje logika". Antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem, zbog hapšenja Ganića, bošnjački političari i zvaničnici su izvršili bezočan zločin nad logikom, pravom i umnošću.

To daje legitimno pravo ocjeni da u ovom trenutku institucionalni i ustavni sistem ove zemlje brani i podržava ratni zločin počinjen nad Srbima u proteklom ratu. Strašna je to istina, ali nesporna, baš kao što je nesporna istina o leševima i raskomadanim tijelima vojnika JNA 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici.

Opšte bezumlje podržava i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji, kršeći univerzalno diplomatsko pravilo da se sudski procesi ne komentarišu, puštanje Ganića na privremenu slobodu ocjenjuje "dobrim potezom".

Zamislimo samo kakve bi silne reakcije međunarodne zajednice izazvala situacija u kojoj bi, na primjer, član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović otvoreno stao u odbranu bilo kojeg srpskog vojnika, oficira ili zvaničnika koji se sumnjiči za ratni zločin?

Šta bi se desilo i kada bi Radmanovićev savjetnik za pravna i ustavna pitanja bezumno po svijetu branio bilo čiji ratni zločin i skupljao novac za kauciju kako to euforično čini Damir Arnaut, Silajdžićev savjetnik. Kako onda od tog čovjeka očekivati da kao ambasador BiH u Australiji ravnopravno zastupa interese i RS i FBiH?

Da li bi Incko ćutao i kada bi, na primjer, Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH, samovoljno slala protestne note širom svijeta zbog hapšenja Srba osumnjičenih za ratne zločine?

Može li uopšte funkcionisati ovakva BiH? Može li sistem opstati na neracionalnim principima ili će, ipak, doživjeti sudbinu protjerane logike?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana