Papreni zakupi

Dragana Orlović

Ekonomija na koljenima, polovina stanovništva nezaposlena, a ona druga polovina koja ima sreću da radi većinom krpi kraj s krajem, sve to izgleda ne dotiče institucije BiH koje nemilice troše novac na zakupe. I to papreno.

Bahatost, privilegije ili nešto treće, jedno je sigurno - niko ne može da bude imun kada se uzme u obzir koliki su računi za sve te silne luksuzne kancelarije, uglavnom u centru Sarajeva. A i kako bi, ako znamo da su samo tokom prošle godine troškovi zakupa za potrebe institucija BiH iznosili više od 27 miliona maraka.

Ko prednjači, pitate se?

Šampion u trošenju novca svakako je Ministarstvo odbrane BiH sa 8,32 miliona, a slijedi ga Ministarstvo inostranih poslova sa 5,36 miliona.  Nešto u "zaostatku", ali ipak na ubjedljivoj trećoj poziciji nalazi se Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka sa nekih tričavih, eto 2,17 miliona maraka. Malo li je!

Bačeni milioni za nikad brojniju administraciju.

Ili, bolje rečeno, enormni izdaci na ime računa za zakupe, kancelarije i poslovne prostore, kako na mjesečnom tako i na godišnjem nivou, koji su do sada odnijeli možda i na stotine miliona maraka.

Šta učiniti i ko da nešto učini kako bi se spriječilo rasipanje novca? Da li za ovu rupu bez dna može i treba neko da odgovara? Naravno da treba i naravno da se nešto mora učiniti, a prvi rez mogao bi da bude smanjenje broja institucija.

Njih 70 i nešto namnožilo se tokom posljednjih godina, a većina njih ni ne zna "gdje udara". Njihovi radnici na posao idu da se baškare i sa kancelarijskih terasa posmatraju centar grada ili šetaju njima u radno vrijeme.

Ne smiju više da se na uštrb kancelarija na atraktivnim lokacijama dopuštaju ovoliki izdaci. Gdje je tu opravdanost?

Zar nije krajnje vrijeme da neko iz ovih agencija, direkcija, kancelarija opravda novac koji svake godine dobije, a svakako i onaj za ove "skromne" kirije?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana