Paprene cijene

Željka Kokot

Svaki veliki grad kao administrativni centar države obezbjeđuje brojne prednosti u odnosu na manju sredinu, od mnogo većih mogućnosti za pronalazak posla, školovanje u dobroj školi, zdravstveni tretman "doktora na glasu" pa do bogatijeg kulturnog, sportskog ili noćnog života.

Upravo zbog brojnih razloga mnogi žude za preseljenjem u velegrad kako bi se našli u centru svih zbivanja. Ipak, pri tome zaboravljaju da su u svim velikim gradovima "naduvane" cijene smještaja, hrane, obuće i odjeće, gradskog i taksi prevoza i sredstava za ličnu higijenu, koje su, u odnosu na gradove u provinciji, daleko veće.

Internet stranica "Ekspatistan" svakodnevno ažurira podatke o troškovima života u pojedinim svjetskim gradovima kako bi osoba koja mijenja adresu stanovanja dobila uvid u troškove koji je očekuju u novoj sredini. Ako je suditi po njihovim podacima, troškovi života u Banjaluci niži su u odnosu na Beograd za šest procenata, Zagreb 22, Ljubljanu 33 i 15 odsto u odnosu na Podgoricu. Život u najvećem gradu Srpske skuplji je za dva odsto u odnosu na Sarajevo, za devet procenata nego u Skoplju i za osam odsto u odnosu na Prištinu.

Čini se da je u Banjaluci najveći luksuz hrana, jer su cijene na banjalučkoj zelenoj pijaci i u marketima, koji su uglavnom dio velikih trgovačkih lanaca, u prosjeku i do 40 odsto veće u odnosu na cijene hrane u okruženju.

Razloge visokih cijena treba tražiti u većoj slobodi koju  trgovci u velegradima imaju prilikom formiranja cijena. Naime, njihova ideja vodilja je da će veća koncentracija pojedinaca sa visokim primanjima moći priuštiti hranu, odjeću, obuću ili kozmetiku i po višim, nerealnim cijenama. Sa druge strane, trgovac u maloj sredini se prilagođava platežnoj moći kupca koji, zbog nižih prosječnih primanja, nije u mogućnosti priuštiti skupu robu ili bar ne u većoj količini. Beograd pa i drugi veći gradovi u regionu imaju nekoliko zelenih pijaca što, ipak, onemogućava monopolizam, bar što se tiče cijena voća, povrća, mesa, ribe te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Na samovolju i interne dogovore trgovaca teško se može uticati, ali Banjalučani za to ne bi mnogo marili da su im buđelari deblji. Do tada im samo ostaje da prate šta se u marketu nudi na sniženju ili da kupuju krompir, jabuke ili batake na komad umjesto na kilograme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana