Paprena jesen

Marina Čigoja
Paprena jesen

Da nas čeka i više nego neizvjesna i skupa jesen, najbolje svjedoče trenutno "paprene" cijene sezonskog povrća i voća u prodavnicama i pijacama.

Iako je sezona povrća i voća uzgojenog u domaćim baštama u punom jeku, cijene u većini opština Republike Srpske su kao na početku ljeta, a posljednjih desetak dana povećane su i za čak 50 odsto.

Tako je samo prije petnaestak dana paradajz koštao 1,5 maraka, dok se trenutno njegova cijena kreće oko tri marke. Krastavci su koštali 0,8 maraka po kilogramu, a trenutno se kreću između 1,5 i 2,7 maraka, breskve su koštale oko jednu konvertibilnu marku, a trenutno između 1,8 i dvije marke.

Ne pamti se kada je u ovo doba godine na pijacama zeleniš bio toliko skup, a sasvim sigurno rekorder po visini cijene među povrćem je paradajz, koji se na najviše prodajnih mjesta u Srpskoj kreće oko tri marke po kilogramu.

Prodavci drastičan skok cijena povrća i voća objašnjavaju lošim vremenskim uslovima, zbog kojih je većina kultura ove godine propala. Sasvim sigurno da jedan od glavnih razloga drastičnog poskupljenja jeste loše vrijeme, koje je ove godine uništilo zasade povrća u većini krajeva u Srpskoj. Činjenica je i da povrća u plastenicima skoro da i nema.

Ali, treba imati u vidu i činjenicu da ovakve situacije i te kako dobro znaju da iskoriste i trgovci, koji su zahvaljujući slaboj ponudi podigli cijenu na nivo zbog kojeg se kupci hvataju za glavu. A situacija je takva da nemaju mnogo izbora - uzmi ili ostavi. Računica je jednostavna, oni sa malo dubljim džepom svoje potrebe će podmiriti, oni koji nemaju neće, jer poljoprivredni stručnjaci poručuju da ne treba da računamo na mnogo povoljnije cijene ni u idućem periodu. Godina je, prema riječima poljoprivrednika, izuzetno mršava, a zbog velikog broja kišovitih dana ove godine, prinos je gotovo prepolovljen.

Ako ovim cijenama dodamo i moguća poskupljenja mesa, mlijeka, brašna, ulja, kafe, sokova i alkoholnih pića, koja su u najavi, očigledno je da nas očekuje paprena jesen. Jasno je da je ovo i te kako veliki udarac za ionako prazan džep stanovnika Republike Srpske. Jer, dok plate miruju, cijene iz godine u godinu postaju sve više, a kako skrpiti kraj sa krajem i (pre)živjeti od prvog do prvog svakim danom postaje sve veći izazov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana