Pandorina kutija

Željka Domazet

Činjenica da je BiH ogrezla u kriminalu svake vrste već odavno nije nikakva novost na javnoj sceni ove zemlje. Epitet koji joj je odavno zalijepljen već je postao njen sastavni dio.

Najveća pljačka državnog novca mogla bi se otkriti otvaranjem Pandorine kutije u akciji "Pandora", koju su, po nalogu Tužilaštva BiH, sproveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i hapšenjem bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemala Čauševića.

Osim Čauševića pod lupom istrage su i visoki zvaničnici Uprave u centrali i na terenu, kao i oni koji odavno vuku konce u kriminalnom miljeu i za koje se godinama vežu brojna krivična djela.

Da je riječ o krupnom kriminalu, pokazuje i činjenica da se Čauševiću i njegovim saradnicima stavlja na teret pljačka teška više od nevjerovatne dvije milijarde maraka, kako je procijenjeno samo u prvom naletu, odnosno kako je utvrđeno samo na početku, kada je tek malo odškrinuta Pandorina kutija.

U cijelom ovom lancu mora se imati na umu i činjenica da se ovako krupan kriminal nije mogao realizovati da nije aminovan i iz političkih struktura, koje su godinama štitile i štite ove "kriminalne ribe".

U sferi u kojoj se ne gleda nacionalnost, kojom se već dvije decenije truje ovaj ojađeni i na sve načine opljačkani narod. Jer u Pandorinoj kutiji se nacionalna pripadnost briše i u njoj su svi sabraća po opljačkanom novcu.

Upućeniji u cijelu ovu priču tvrde da su se o pljačku i vatru koja se krije iza "Pandorinih" miljenika, na ovaj ili onaj način, ogrijali svi, bez obzira da na naciju, partijsku ili vjersku pripadnost. Ne kriju da je od ovog kolača koristi imalo i mnoštvo međunarodnih zvaničnika, pod čijim patronatom se osnivala i radila ova poslijeratno ustanovljena zajednička institucija.

Ukoliko se Pandorina kutija do kraja otvori, propjevaju oni koji su uhapšeni i oni koji tek treba da se hapse, biće zanimljivo čuti kako se, pod čijim patronatom i uz čije zeleno svjetlo ova neviđena pljačka odvijala godinama.

Ako se istraje na ovoj priči do kraja i sve krupne, pa i političke, ribe nađu pod udarom pravde, možda ova zemlja konačno počne normalno da živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana