Pandemija gluposti

Veljko Zeljković

Pandemija virusa korona odraziće se na direktna strana ulaganja u svijetu, ali i na očekivanja u vezi sa trendom direktnih stranih ulaganja u BiH. Naveli su ovo početkom ove godine iz Agencije za unapređenje inostranih investicija u BiH upozoravajući na ovaj negativan trend.

 

Ispostavilo se, međutim, da su ovdašnji političari daleko pogubniji po ekonomiju i obim inostranih investicija nego pandemija virusa korona. I to oni bošnjački, koji se rukovode onom narodnom - “što gore, to bolje”.

Da je tako, može se vidjeti iz niza primjera. Bošnjačka politička elita preko institucija koje kontroliše na nivou BiH stopirala je inostrane investicije koje se kreću oko nekoliko milijardi konvertibilnih maraka.

Tako se nedavno u vrtlogu političkog haosa koji pravi stranka SDA našao i projekat izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” na rijeci Drini. Investicija vrijedna oko 200 miliona evra zaustavljena je od strane Ustavnog suda BiH bez ijednog pravnog i zakonski smislenog razloga. Stopirana je samo zato što u njoj učestvuje Srbija.

Da je tako, govori i podatak da je, kada je jedna od njemačkih kompanija bila zainteresovana da učestvuje u izgradnji ovog kapitalnog projekta, sve bilo čisto kao suza. Kada se pojavila Srbija, u Sarajevu je upaljen alarm.

U objašnjenju Ustavnog suda BiH kojim “upravlja” Bakir Izetbegović iz sjene, navedeno je kako koncesiju za “Buk Bijelu” ne može izdati Srpska, već Komisija za koncesije BiH koja, gle ironije, otkada postoji nije izdala nijednu koncesiju, a pri tome od sedam članova ovog tijela tri nemaju mandat već godinama. U prevodu, prije će Drina presušiti nego oni donijeti odluku.

Ako ćemo tjerati mak na konac, onda se može postaviti i pitanje kako je moguće da je važeća koncesija koja je dodijeljena od strane federalne komisije za gradnju hidroelektrane “Ustikolina” kod Goražda, a nije ona za “Buk Bijelu”. U čemu je razlika? Obje se grade na rijeci Drini. Odgovor je jasan.

I onda se ti isti “dušebrižnici” koji se kunu u zajedništvo, pravo i pravdu, napredak, zapitaju pa šta to Srpska, njeno rukovodstvo i građani imaju protiv ovako organizovane BiH i politike SDA koja ekonomski guši državu i vodi u propast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana