“Pakao” u bolnicama

Marijana Miljić Bjelovuk

Tropske vrućine, koje Republikom Srpskom haraju već više od dvije sedmice ostavljaju negativne posljedice na sve, kako na radnike koji rade na otvorenom, tako i na pacijente koji leže u bolnicama.

Pored muke sa bolešću, na skoro 40 stepeni Celzijusa, moraju da tragaju i za malim daškom svježeg vazduha koji je u bolnici, priznaćete, vrlo teško naći.

Slika bolnica u Srpskoj za vrijeme vrućina ostavlja bez ikakvog komentara, jer pacijenti moraju da prave promaju, stavljaju mokre peškire na glavu i uključuju ventilatore jer klima uređaji ili ne postoje ili ako postoje ne rade.

Ovakva situacija samo dodatno može da pogorša zdravstveno stanje pacijenata i zada im još veći bol.

Očigledno je da su bolnice i vrućine, kao onomad hladnoće dočekale potpuno nespremno. Mnogim od rukovodilaca zdravstvenih ustanova očigledno nije jasno da je baš poput grijanja, adekvatno rashlađivanje bolničkih prostorija jednako važno.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, najgore na tropskim vrućinama prolaze pacijenti na petom spratu gdje se liječe najteži bolesnici, kojima dodatnu muku, pored bolesti i vrućina, stvaraju i pretrpane sobe.

Pacijenti u ovakvim sobama razboljeli bi se i da su “zdravi kao dren”, jer ovakva slika bolnica u Srpskoj negativno utiče i ostavlja bez riječi i rodbinu koja dođe u posjetu svojim najdražima, koji se bore da ozdrave. 

Tako se ovih dana po bolničkim hodnicima više traže ventilatori i hladni napici, nego lijekovi i medicinsko osoblje.

Razna istraživanja pokazala su da je zdravstvo u Srpskoj na samom dnu, a to su potvrdile i paklene vrućine u bolničkim sobama iz kojih pacijenti izgleda izlaze goreg zdravstvenog stanja nego kada su došli.

Nedostatku u domaćim zdravstvenim ustanovama, osim onih odavno poznatih, treba dakle dodati i nemogućnost borbe sa (ne)uobičajenom vrućinom za ovo doba godine. 

O borbi sa medicinskim problemima, koji bi trebalo da zaokupljaju svu pažnju rukovodstva i bolničkog osoblja, drugi put. Prvo neka se izbore sa vrućinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana