Padamo na prijemnom

Dragana Orlović

Svake godine kako se približi maj, mjesec koji je u znaku maturanata i njihovih dilema i odluka koji fakultet odabrati, tako stignu nove polemike i stari problemi.

Tada krene i priča da se mladi masovno školuju za biro, fakulteti ne smanjuju upisne kvote uprkos podacima o potrebama tržišta rada, a poslodavci nisu zadovoljni kvalitetom radne snage.

Iz te priče uvijek slijedi zaključak kako bi trebalo da se reformiše upisna politika, i to tako da se smanji finansiranje onih čijih diplomaca ima "viška" i podstakne upisivanje na one čijih studenata ima "malo".

Međutim, iz tog zaključka nažalost ostane se samo na tom "trebalo bi", jer kada prođu upisni rokovi i kada se podvuče crta, najviše upisanih studenata je upravo na onim fakultetima čijih je diplomaca najviše na birou.

Postavlja se onda pitanje da li znamo kojih nam stručnjaka nedostaje i koliko se uopšte radi na promociji deficitarnih zanimanja.

Činjenica jeste da do posla najlakše dolaze profesori matematike, fizike i oni koji završe inženjerstvo, elektrotehniku ili geodeziju, zbog čega Ministarstvo prosvjete i kulture finansira one koji se odluče za deficitarne studije.  Ali to nije dovoljno.

Deficitarna zanimanja treba afirmisati, i to na pravi način, kroz veće stipendije i šansu za zaposlenje poslije završenog studija, a suficitarna zanimanja "zamrznuti".

Ministarstvo je ove godine održalo i niz stručnih rasprava o upisnoj politici  čiji je glavni cilj bio da se upisna politika uskladi sa potrebama tržišta rada. Gdje su rezultati tih rasprava, šta je dogovoreno i šta će se preduzeti? Na njih se sada čeka, kao i na samu odluku mladih.

Mladih koji moraju ozbiljno da razmisle čime žele da se bave i za šta da se školuju.

Šta su njihovi afiniteti, mogućnosti i koliko imaju realne želje? Da li zaista žele da se školuju za biro i da postanu dugogodišnji dio sumorne statistike? Pitanja su koja sebi treba da postave prije nego što odluče da izađu na prijemni ispit i zapitaju se da li će ga proći. 

Jer upisna politika ionako već godinama pada na tom prijemnom ispitu…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana