Pad standarda

Marina Čigoja
Pad standarda

Povećanje troškova života i stagniranje ili čak smanjenje plata glavne su karakteristike 2010. godine, a ako je suditi po prvim danima 2011, ništa bolje ne očekuje nas ni u ovoj godini.

Da je tako, potvrđuje i podatak da prosječno domaćinstvo u Republici Srpskoj samo za troškove prehrane izdvaja oko 40 odsto ukupnih mjesečnih primanja, što je skoro tri puta više nego u zemljama Evropske unije u kojima se za te proizvode mjesečno izdvaja oko 14 odsto plate. Ako se ovome dodaju i troškovi stanovanja, koji u RS iznose 20 odsto, dolazimo do zaključka da prosječan stanovnik Srpske samo za te dvije stavke izdvaja 60 odsto plate.

Iz ovog se jasno vidi da stanovnici RS sve što zarade uglavnom troše na preživljavanje, dok im za druge stavke kao što su odjeća ili putovanja ne ostaje ništa.

Zanimljivo je da Srpska za troškove prehrane izdvaja znatno više od Rumunije, Hrvatske, Slovenije u kojima su prosječne plate daleko veće nego kod nas.

Činjenica je da se standard stanovnika Srpske iz godine u godinu smanjuje, a cijene neprestano rastu. Na pitanje kako naći rješenje i izaći iz ovog, čini se, začaranog kruga, još ne postoji pravi odgovor.

Da je stanje i više nego alarmantno pokazuje i to da se RS i BiH po svim analizama nalaze na začelju Evrope po potrošnji. A i u toj potrošnji dominira samo ono najosnovnije. U našoj prehrani zastupljena su najviše jela od tijesta, što je odlika siromašnih zemalja.

S obzirom na to da se trend povećanja cijena nastavio i u ovoj godini, teško je očekivati da će doći do nekih poboljšanja u ovoj oblasti. Tako su već početkom ove godine poskupjeli brašno, hljeb, šećer, ulje, komunalne usluge... Treba li reći da plate i dalje miruju ili čak padaju?

Vlada RS utvrdila je krajem sedmice listu proizvoda i usluga od posebnog značaja za zaštitu standarda stanovništva. Na osnovu ove liste biće donesen pravilnik kojim će se utvrditi obaveza privrednika da dostavljaju obavještenja o cijenama. Nadamo se da ovaj Pravilnik neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će poslužiti da se konačno na našem tržištu uvede malo reda. Jer, ako se ovako nastavi, u dogledno vrijeme imaćemo ogromnu ponudu, ali je pitanje hoće li imati ko da kupi to što se nudi i kako će masa onih koji su na biroima za zapošljavanje skrpiti kraj s krajem i dočekati novi dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana