Pad imperija

Veljko Zeljković

Na Avganistanu su sve vojne sile i imperije polomile svoje zube. Istorija je neumoljiva. Kod stomatologa će sada morati i Amerika, koja je ostala bez većine kutnjaka.

Kada su prije 20 godine intervenisali protiv ove izuzetno siromašne i kulturološki zaostale zemlje, to je urađeno iz osvete prema talibanima, koje je tada predvodio američki učenik Osama bin Laden. Jedan o ciljeva Vašingtona bila je demokratizacija zemlje. Baš kao i slučaju BiH, glavnu riječ je tada vodio famozni Ričard Holbruk.

Krhki mir, koji je tada bar formalno uspostavljen, konstantno je narušavan. Vjerovatno se nikada neće znati tačan broj eksplodiranih bombi i poginulih s obje strane. Uspostavljena je i marionetska vlada. Potrošeno je i oprano na stotine milijardi američkih dolara. “Na terenu” se sve to nije moglo vidjeti, Avganistan je i danas poput zemlje iz srednjeg vijeka.

Vojnim napuštanjem ove zemlje Amerika je sada, vjerovatno, počinila veći humanitarni, ljudski i vojni zločin nego prije 20 godina, kada su bombama sprovodili i sijali demokratiju. Ostavili su na cjedilu na milione Avganistanaca, žena i djece, prepuštajući ih na milost i nemilost šerijatskim zakonima talibana. Prema nekim informacijama, čak se i Rambo povukao.

Da ironija bude veća, ministar inostranih poslova Velike Britanije je čak izjavio da su “talibani postali realnost”, s kojom međunarodna zajednica mora pregovarati.

Tragične i kataklizmične scene sa aerodroma u Kabulu najbolje ilustruju koliko je politika velikih sila pravična. Sve se svodi na čisti i surovi vojni i kapitalistički pragmatizam. I onda se neko zapita zbog čega se neko avionom zakuca u neboder. Zbog čega milioni migranata iz Avganistana, Sirije, Libana i Iraka krstare svjetskim bespućima. Zašto islamski ekstremisti siju smrt po pojedinim evropskim gradovima.

Nažalost, konstantno se bavimo posljedicama jedne takve nerazumne politike svjetskih moćnika, a ne uzrocima. Turska je već počela da gradi zid prema Iranu, odakle očekuje najveću najezdu migranata. Predstavnici zapadnih vlada, pak, ističu da je neophodno pomoći ljudima koji u paničnom strahu pokušavaju pobjeći iz ove zemlje, bojeći se odmazde. A u tu su ih situaciju upravo doveli vašingtonski šerifi i njihovi evropski zamjenici, svjesno omogućavajući talibanima da ponovo naprave svoj šerijat. Biće interesantno vidjeti kako će izgledati novi nastavak filma “Rambo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana