Ozdravljenje zdravstva

Marina Čigoja

Prema riječima ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Dragana Bogdanića, zdravstvo Srpske čekaju bolji dani.

Tri mjeseca je, kaže Bogdanić, analizirao stanje i razgovarao sa direktorima bolnica i domova zdravlja kako bi zajedno našli rješenje za nagomilane probleme u zdravstvu.

Zdravstvene ustanove pred kolapsom zbog ogromnih dugova, zdravstveni radnici godinama bez uplaćenih doprinosa, mito, korupcija, brojne afere u vezi sa nabavkama lijekova, samo su neki od problema u kojima grca zdravstveni sistem Srpske.

Posljednja u nizu afera, saslušanje ljekara Kliničkog centra Banjaluka zbog lažnih invalidskih penzija, samo je dodatno potresla zdravstvo koje je i bez toga sa svim problemima bilo na klimavim nogama.

Sve to su problemi kojima će se, barem prema najavama, resorni ministar pozabaviti u idućem periodu.

Prije svega, u planu je povećanje transparentnosti, koja je u proteklim godina bila miljama daleko od našeg zdravstvenog sistema. Ujednačenje plata, odnosno smanjenje u onim zdravstvenim ustanovama u kojima su nerijetko dostizale za naše uslove zaista ogromne iznose, odvajanje žita od kukolja, takođe su neophodne mjere koje moraju biti donesene ako se želi napraviti iskorak iz ambisa pred kojim stoji zdravstveni sistem Srpske.

Javna je tajna da se za skoro svaku "ozbiljniju" intervenciju doktori "časte" određenom cifrom izraženom u konvertibilnim markama ili evrima, dok se medicinske sestre časte nešto jeftinijim poklonima.

Hoće li biti dovoljno volje da se svim ili, za početak, makar nekim lošim stvarima u zdravstvu Srpske stane u kraj, vidjećemo već u prvim mjesecima iduće godine. Vremena na pretek sigurno nema, a hitne mjere prijeko su potrebne.

Hoće li transparentnost i odgovornost koju ministar Bogdanić najavljuje zaista biti i ostvarene, vidjećemo. Svi se nadamo da hoće.

Mada bi za početak sigurno ogroman pomak bio da se ta transparentnost i odgovornost makar malo poveća, za potpunu reorganizaciju ovako složenih problema sigurno će trebati mnogo više vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana