Ozbiljna država

Darko Momić

“Hitno usvajanje budžeta na državnom nivou za 2020. godinu otklonilo bi ograničenja koja mogu ozbiljno uticati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog virusa korona. Političari ni pod kojim okolnostima ne treba da koriste ovu krizu za promovisanje drugih ciljeva.”

Ovo je ukratko posljednje zvanično saopštenje Kancelarije visokog predstavnika u BiH koje datira od 23. marta i u kojem aktuelni šef OHR-a Valentin Incko, umjesto poslovičnog izražavanja zabrinutosti, navodi da je prioritet u borbi protiv virusa korona - usvajanje budžeta BiH. Samo dan nakon Inckovog poziva, Savjet ministara BiH usvojio je nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, ali bez glasova predsjedavajućeg Zorana Tegeltije i srpskih ministara.

Tegeltija je poslije sjednice objasnio da su srpski ministri Vojin Mitrović i Staša Košarac zajedno s njim glasali protiv nacrta budžeta zato što se situacija usljed pandemije virusa korona znatno promijenila u odnosu na onu kada je kreiran nacrt budžeta. On je precizirao da je usvojenim nacrtom predviđan rast BDP-a od tri odsto, iako se sada zna da će on biti negativan.

- Ja nisam imao hrabrosti da u ovakvoj situaciji predložim budžet u kome se planiraju nabavke automobila, zgrada, namještaja, jer smatram da bi u vremenima krize prioriteti trebalo da budu drugačije posloženi - bio je kategoričan Tegeltija.

Poslije njegovog potpuno razumnog i razložnog obrazloženja, nije se u javnosti oglasio niko od onih koji su kreirali i podržali predloženi nacrt budžeta, pa ni sam visoki predstavnik, koji je samo dan ranije pozvao na njegovo hitno usvajanje. Zaista čudi odsustvo reakcije šefa OHR-a, jer je bilo prirodno da se oglasi i “pozdravi otklanjanje ograničenja koja mogu ozbiljno uticati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog virusa korona”. Biće da je skontao da su Tegeltija i srpski ministri potpuno u pravu, jer je sasvim sigurno da bi u suprotnom, ako ni zbog čega drugog, onda po navici, osuo po njima drvlje i kamenje, optužujući ih za “opstrukcije rada državnih organa i bla, bla, truć...”

Ruku na srce, nije da ne postoji potreba za hitnim usvajanjem budžeta, zato što je već trebalo uputiti zahtjeve međunarodnim kreditorima i finansijskim institucijama i tražiti podršku koja će biti neophodna za prevazilaženje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom. Za traženje podrške neophodno je imati usvojen budžet, ali to ne znači da on treba da bude nakaradan.

Drugim riječima, koja ozbiljna država u svom budžetu planira nabavku luksuznih automobila, a traži novac za podršku zdravstvenom sektoru. Ozbiljna ne traži, ali ozbiljna država nema OHR!+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana