Ovo je vrijeme pijanih vozača

Milijana Latinović

Stupce crne hronike u novinama sve češće popunjavaju vijesti u kojima su glavni akteri nemilih događaja vozači koji za volan sjedaju nakon što popiju koju čašicu više.

Osim što voze pijani, najčešće ne popuštaju ni papučicu gasa pa samouvjereno jurcajući siju strah na putu. Ne samo da tako svoju glavu stavljaju u torbu i srljaju u smrt, oni su velika prijetnja i za sve druge učesnike u saobraćaju, bilo da je riječ o vozačima ili pješacima.

Da je stanje na putevima u Srpskoj daleko od dobrog potvrđuje i podatak da policija dnevno ulovi 27 pijanih vozača.

Velika misterija je kako je neko ko u krvi ima dva, tri, ili četiri promila alkohola uopšte uspio doći do vozila, a kamo li upravljati njime. I koliko uopšte čaša ili flaša popiju oni koji su po statistici neslavni rekorderi u pijanstvu?

Nije naše da sudimo o tome zašto oni ne vode računa o svom životu, ali ne možemo a da se ne zapitamo otkud im pravo da ugrožavaju živote pješaka i drugih vozača, jer gotovo da nema vikenda a da neko u Srpskoj pijanstvom ne plati svoj ili tuđe živote.

Predugačak je niz života koji su ugašeni na putevima zbog vozača koji divljaju kroz naselja i tome se mora stati u kraj.

Sudeći po ovakvim rezultatima alko-testiranja u saobraćaju, udar po džepu nije mnogo zabrinuo bahate vozače, ali ni pješake, jer i među njima ima onih kojima čašica nije mrska.

To potvrđuje i činjenica da su često baš oni koje je zakon udario po džepu ponavljači prekršaja.

Dosadašnja borba sa nesavjesnim vozačima očigledno nije dala mnogo efekta, jer je takvih iz dana u dan sve više.

Možda bi, žureći pod skute Evropske unije mogli razmisliti i o tome da preuzmemo ponešto korisno iz njihovih propisa u saobraćaju. Evropa je u borbi protiv nesavjesnih vozača otišla mnogo koraka dalje pa se u mnogim zemljama vozačima dobro poznatim policiji u automobile ugrađuju senzori koji prate nivo alkohola i u slučaju da je veći od dozvoljenog, vozač ne može da upali vozilo.

U Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj pijane vozače, osim novčano, kažnjavaju i stavljanjem iza rešetaka.

Možda bi ovakva kazna i kod nas uticala na svijest učesnika u saobraćaju, posebno onih koji “mrtvi pijani” sjedaju za volan pa bi možda nakon što mjesec ili dva provedu iza rešetaka dva puta razmislili prije nego što to urade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana