Otvorena granica

Milijana Latinović

Grčevita borba nadležnih u Republici Srpskoj da spriječe širenje virusa korona traje neprekidno od 5. marta kada je “kovid 19” potvrđen kod prvog stanovnika.

Srpska je prva u regionu povukla ozbiljne poteze zatvorivši škole, ugostiteljske objekte i sva druga mjesta na kojima je moglo doći do masovnog širenja virusa. Na svemu onome što je urađeno sigurno su nam pozavidjeli čak i oni koji su možda na početku te poteze osuđivali, a sada ih i sami povlače. Socijalna distanca, koliko god nam teško pala, po svemu sudeći, jedini je provjeren recept za sprečavanje širenja virusa. Bedemi odbrane od virusa korona, pred kojim drhti cijeli svijet, jačaju svaki dan. Međutim, sav taj trud mogao bi pasti u vodu ako se uzme u obzir činjenica da se jednaka borba na sprečavanju širenja virusa ne vodi u cijeloj BiH, jer FBiH nekoliko koraka kasni za Srpskom u donošenju ključnih mjera. Svima je poznato da je nulti pacijent u Srpskoj, odnosno u BiH, doputovao iz Italije i da je virus tako dospio na ove prostore.


Nakon što je ulazak u zemlju zabranjen strancima, RS je podigla šatorske karantine na graničnim prelazima da bi koliko-toliko mogla držati pod kontrolom situaciju. One koji ulaze u zemlju na nekom od tih prelaza pregledaju i upućuju u karantine u lokalnim zajednicama u kojima imaju prebivalište i 14 dana su pod nadzorom. Na taj način spriječena je i najmanja mogućnost da virus, ukoliko su pozitivni, donesu kući.

I sve te mjere sigurno da su dale rezultat, jer je situacija daleko od one koju na televiziji gledamo u Italiji i Španiji, ali nije bezazlena i nije za opuštanje.

Opreza nikada dosta, pogotovo kada znamo da je u zemlju u proteklom periodu ušlo nekoliko hiljada osoba koje su zbog nepostojanja jednake strategije na svim graničnim prelazima izbjegle karantin. Mnoge od tih osoba nisu bile pod nadzorom i slobodno se kreću u oba entiteta.

S obzirom na to da veliki broj zaraženih nema nikakve simptome, moguće je da među onima koji su doputovali iz inostranstva, a nisu prošli izolaciju, ima pozitivnih na virus korona i oni su najveća prijetnja. Zbog svega toga nadležni su najavili postavljanje karantina i na tim “otvorenim” granicama. Sve te mjere neće imati smisla ako i dalje neodgovorni pojedinci, koji ne mare ni za sebe ni za druge, budu bježali iz izolacije i otežavali borbu u kojoj svi moramo biti na istoj strani.

Ukoliko želimo što prije ugledati sunce na kraju ovog mračnog tunela, vratiti se normalnom životu i druženjima, koja su nam sada uskraćena, moramo poštovati mjere. Ostanite danas na udaljenosti od dva metra da biste sutra nekome mogli potrčati u zagrljaj, drugog rješenja nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana