Otrovne strijele

Željka Domazet

Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Republike Srbije, u kojoj se kao jedan od strateških ciljeva pominje i očuvanje Republike Srpske, izazvala je histeriju među bošnjačkim strankama i zvaničnicima. Nijednim slovom u toj strategiji ne pominje se udar na suverenitet BiH, ali je to u žučnoj reakciji među bošnjačkim zvaničnicima i onima koji se zalažu za građansku BiH okarakterisano kao “povampirenje” rata iz devedesetih godina, kao i “prepakivanje Miloševićevog zločinačkog režima”.

Uslijedile su i reakcije aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i njegovog bošnjačkog kolege Šefika Džaferovića, koji bi da diriguju i Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću, tražeći od njega da povuče taj dokument.

Komšić, kome nisu strane kojekakve prijetnje ni bivšim predsjednicima Srbije, veli da će oni koji realizuju takvu strategiju završiti poput onih koji su u haškim kazamatima. Ovog puta kaže da BiH ne štiti samo Hag, nego i NATO snage. Kako veli, granica na Drini biće ne samo između BiH i Srbije, nego između NATO-a i Srbije. Nije mu ostao dužan ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji mu je poručio da ga “pusti na miru” i da on ćuti kada Komšić “priča gluposti o Kosovu”. Podsjetio ga je da Srbija nikada nije rekla da ne priznaje BiH, ali da od nje ne očekuje da se zalaže za ukidanje Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija.

Umjesto da se bavi poslom kako bi BiH na međunarodnom planu predstavio kao zemlju u kojoj se može naći partner da bi život njenog stanovništva bio izvjesniji i bolji, Komšić je nastavio sa otrovnim izjavama i ukoliko neko misli da će takvim strijelama prema susjedima izgraditi stabilnost ove zemlje, grdno se vara. U strategiji se nijednom riječju ne pominje da će Srbija voditi rat da bi otcijepila Republiku Srpsku, nego da bi kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, te kao zemlja koja ima specijalne i paralelne veze sa Republikom Srpskom, vodila računa i brigu o svojim sunarodnicima sa lijeve strane Drine.

Budu li se iz BiH i dalje prema prvim komšijama slali žuč i otrovne izjave, zadugo ova zemlja neće maknuti sa mrtve tačke i ostaće crna rupa na Balkanu u kojoj će zaglaviti ilegalni migranti, kojima se ne zna ni ime ni prezime, i baza za povratnike sa sirijskog ratišta, onih koji su se borili na strani terorističkih organizacija.

Dok se u ovoj zemlji konačno mnogi ne otrgnu od rata i ratnih strijela, napretka joj nema i stoga neka nikoga ne čudi činjenica da iz nje odlazi sve što u normalnom svijetu može sebi naći prosperitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana