Otrov u zalogaju

Marijana Miljić Bjelovuk

Domaće stanovništvo sa utabanim strahom ulazi u tržne centre i prodavnice i sa oprezom već godinama stavlja namirnice u korpe, jer je svima poznato da sve ono što ne valja u stranim zemljama i treba da bude bačeno u kontejner na kraju bude ekspresno poslato i servirano građanima BiH.

Tako je samo u prošloj godini inspekcija za hranu Srpske kroz analize utvrdila da nam stranci šalju meso lošeg kvaliteta, nečiste pekarske proizvode, so i brašno, otrovan alkohol te neispravne poslastičarske proizvode. Sa tim namirnicama častile su nas komšije, ali i proizvođači iz Italije, Austrije i Holandije i drugih zemalja.

Dakle, riječ je samo o onim namirnicama za koje je utvrđeno da su najlošijeg kvaliteta i da je trebalo da završe u kontejnerima. Pitanje je veliko koliko je upravo takvih namirnica dostavljeno domaćim trgovcima. Jedno je sigurno, tog otpada sigurno je na tone završilo na trpezama domaćeg stanovništva.

To smeće iz uvoza, koje godinama uništava zdravlje domaćeg stanovništva plaćamo papreno i više nego što građani drugih zemalja izdvajaju za meso najboljeg kvaliteta, čisti hljeb, ispravne kolače i sve ostale namirnice visoke klase. Tako je bilo prije nekoliko decenija i nažalost još se ništa nije promijenilo, a po svemu sudeći i neće uskoro.

Rješenja za ovaj gorući problem nema ni na vidiku.

Na granicama će, uprkos naporima inspektora, prolaziti i dalje sve i svašta. Očigledno se stranci vode politikom da je bolje servirati našim građanima namirnice najniže klase i to pošteno naplatiti nego kontejnere hrane odvesti na otpad. Zašto bi ih bacili u smeće, kada se već godinama pokazalo da im je ta politika uspješna i da su za njeno sprovođenje pogodne granice BiH.

Tako će, i dalje domaće tržište biti, ni manje ni više, nego kanta za smeće. Posljedice svega, na kraju, kao i za sve ostalo, snosiće građani, koji su, ni manje ni više, prinuđeni da taj otpad kupuju i konzumiraju.

Jačim kontrolama granica i kažnjavanjem, te zabranom uvoza svakako bi se moglo doprinijeti da smeća od hrane na domaćem tržištu bude što manje. Ali toga ćemo se načekati još nekoliko decenija. A dok to bolje vrijeme ne dođe, stranci će i dalje nastaviti da nam serviraju otrov u tanjiru i čaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana