Otpis dugovanja

Marina Čigoja

Nejasno je kako se pojedinim firmama računi blokiraju i ide se u prinudnu naplatu duga od nekoliko stotina maraka, dok krupne ribe i oni koji su nagomilali nekoliko miliona iz svega izlaze manje-više čisti?!

Čak 42,5 miliona maraka poreskog duga otpisano je u prošloj godini poreskim obveznicima kod kojih je završen stečajni postupak i kod kojih se iz stečajne mase nije mogao naplatiti taj dug.

Podatak Poreske uprave RS da je riječ o otpisu duga nastalog u 2002, 2003, i 2004. godini pokazuje kolika je sporost u naplati dugovanja za porez u RS.

Postavlja se pitanje zbog čega se čekalo toliko dugo sa naplatom duga, da na kraju ta potraživanja više nisu mogla da budu naplaćena? Šta je Poreska uprava radila prije sedam, osam ili devet godina?

Takođe se postavlja pitanje koliko je, u stvari, naš poreski sistem dobar i transparentan? Znamo da se godinama gomilaju dugovi, koji se kasnije mogu teško ili nikako naplatiti.

U prilog tome govori i podatak da trenutna dugovanja prema Poreskoj upravi iznose oko 1,4 milijarde maraka i da će vjerovatno i značajan dio tog duga biti otpisan s obzirom na to da je procenat naplate od firmi u stečaju tek oko deset odsto.

Javna je tajna da su mnoga preduzeća nagomilavala dugove, a potom svjesno išla u stečaj, gdje su im dugovi otpisivani i poslije toga su njihovi vlasnici bili “čisti”.

Nejasno je i kako se pojedinim firmama računi blokiraju i ide se u prinudnu naplatu duga od nekoliko stotina maraka, dok krupne ribe i oni koji su nagomilali nekoliko miliona iz svega izlaze manje-više čisti?!

Ovih dana vidimo na djelu pojačane aktivnosti Poreske uprave koja je zbog izdavanja nefiskalnih računa zabranila rad na mjesec za dva ugostiteljska objekta u Banjaluci. Pored toga, najavili su i prinudnu naplatu kod onih koji nisu platili porez na nepokretnosti.

Svaka čast! Tako i treba da radi jedna Poreska uprava. Ali, u ovom slučaju, pitanje je da li su za RS veći problem pojedini građani koji duguju 50 ili 100 maraka za porez na nepokretnosti, ili milionska dugovanja koja imaju mnoga preduzeća? Da li se ovim skreće pažnja sa onih zaista krupnih problema, sa kojima PURS ne može ili ne želi da se suoči?

Bilo kako bilo, jasno je da je poreski sistem RS na “klimavim nogama” i da je, sasvim sigurno, dugoročno neodrživ.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana