Otpis dugova

Marijana Miljić Bjelovuk

Iza preduzeća u Srpskoj u kojima je okončan stečaj godišnje ostaju milioni maraka nenaplaćenih poreza i doprinosa, koje Poreska uprava RS mora na osnovu sudskih rješenja isknjižiti iz svojih knjiga.

Za te iste milione maraka koji se otpisuju ostaje oštećen budžet Srpske, a samo u prošloj godini na ovaj način iscurilo je više od 70 miliona maraka.

Ovaj problem samo se preliva iz godine u godinu, a rješenja da se stane u kraj firmama koje prave milionska dugovanja i  na kraju stavljaju ključ u bravu za sada nema ni na vidiku.

Na tržištu Srpske i ranije je bilo firmi koje milione duguju za poreze i doprinose, a ista slika vlada i danas jer mnogi od njih obaraju rekorde kada je riječ o obavezama prema budžetu RS. Neke od tih firmi i ustanova samo su u današnje vrijeme dodale gas i užurbano idu ka brojki od 50 miliona maraka teškog duga za poreze i doprinose.

S druge strane, svjedoci smo da su pojedinim preduzećima u Srpskoj koja imaju obaveze za poreze i doprinose od svega nekoliko stotina maraka računi često u blokadi, dok ovi rekorderi nesmetano funkcionišu i kada dodaju novi dug na postojeći.

Očigledno je da ovaj problem samo dobija na snazi. Jer da se stalo u kraj praštanju i gledanju kroz proste pojedincima, danas bismo imali dug koji otpisujemo iz onih ranijih godina, ali ne i onaj novi koji se samo akumulira na listi najvećih dužnika.

Za sve to, nažalost, na kraju niko ne odgovara. O tim problemima pričalo se i priča, a ništa se ne radi da oni  ispare i nestanu u magli kao onih stotine miliona maraka.

I sve dok takav sistem lebdi u vazduhu, posljedice će da snose budžet i radnici, dok će s druge strane da se bogate pojedinci koji imaju samo jedan cilj - uzeti sve što mogu i staviti ključ u bravu firme.

Ovakva praksa rada nije u interesu Srpske ni njenih radnika  jer iz godine u godinu njen budžet ostaje uskraćen za milione maraka za poreze i doprinose, dok ovi drugi ne mogu otići ni kod porodičnog doktora, a da to papreno ne plate.

Zbog toga sistem rada koji smo imali i koji trenutno imamo treba da bude otpisan, a ne milioni. Jedino na taj način biće zaštićeni radnici i sam budžet Srpske, u koji treba da se sliju milioni, a ne da se otpisuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana