Otpis duga

Marijana Miljić Bjelovuk

Iz budžeta Srpske godišnje iscure na stotine miliona maraka koji budu otpisani zbog propalih firmi i zastare potraživanja.

Tako je samo u prošloj godini na osnovu sudskih rješenja Poreska uprava RS isknjižila više od 106 miliona maraka obaveza preduzeća nad kojima je završen stečaj.

Situacija je nešto povoljnija kada je u pitanju zastara potraživanja jer je na taj način lani otpisan dug u iznosu od 809.000 maraka.

Međutim, ni to nikako nije za pohvalu kada znamo u kakvoj se ekonomskoj situaciji Srpska nalazi i koliko bi joj u ovoj poziciji sada značilo i tih nekoliko stotina hiljada KM.

Godinama postoji problem otpisa dugova i gubljenja novca koji je potreban Srpskoj, a rješenja, po svemu sudeći, nema i neće ga ni biti uskoro na vidiku.

Poenta svega jeste da poreskim obveznicima ne treba dozvoliti da njihov dug za poreze i doprinose dosegne sumu od čak više od 50 miliona maraka.

Dozvoljavanjem toga da obaveze rastu iz mjeseca u mjesec trpe i zaposleni i budžet Srpske, dok se, s druge strane, pojedinci bogate i nižu novac na svoj bankovni račun. I na kraju za to ne odgovaraju.

Direktori i menadžmenti vješto ćute jer im to ide u prilog iako bi trebalo da u roku od tri mjeseca, ako je firma koju vode nelikvidna, pokrenu stečaj. Ćute sa jednim razlogom, a to je da izvuku i ono posljednje iz propalog preduzeća.

S druge strane, i loše kontrole i gledanje kroz prste pojedincima dovode do gomilanja obaveza. Da na vrijeme reaguju, svakako bi spriječili praksu uništavanja firmi, zaposlenih, ali i curenja miliona iz budžeta Srpske.

Da ova praksa i dalje hara tržištem Srpske, upozoravaju i poslodavci, ali i radnici koji navode da ima veliki broj povlašćenih i da im se praštaju sva moguća i nemoguća kršenja zakona.

Kome je ovo u interesu? Srpskoj nije, ali ni zaposlenima. I  jedni i drugi su samo u minusu. Interes je kod menadžmenta preduzeća.

Ako nadležni žele da zaštite interese i prve dvije strane, treba jednom zasvagda da počnu da kažnjavaju one koji ne poštuju zakon i na vrijeme ne izmiruju svoje obaveze. Tek tada možemo očekivati da nam krene nabolje i da se novac skuplja i na računu javnih prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana