Otpis duga ratarima

Marina Čigoja

Vlada RS otpisala je ratarima gotovo 16 miliona maraka duga za regresirano đubrivo koje su utrošili u sjetvi 2012. godine. Ovom odlukom poljoprivrednicima, koji su u dugovima do guše i zbog čega su proteklih godina morali i da smanjuju obradive površine, sigurno je skinut ogroman teret sa leđa i omogućeno da jesenju sjetvu dočekuju makar sa jednim problemom manje.

Nema sumnje da je, s obzirom na katastrofalne poplave i čestu pojavu grada, ovo jedna od najgorih godina za poljoprivredne proizvođače i da im je svaka pomoć dobro došla. Međutim, s obzirom na to da se ukupne štete koje su ratari pretrpjeli u poplavama ove godine procjenjuju na više od 250 miliona maraka, jasno je da je potrebno mnogo više od otpisa 15 miliona maraka da bi ponovo stali na noge.

Nepovoljni vremenski uslovi posljednjih godina, nedovoljni podsticaji, konkurencija iz vana koja prosto "mete" domaće proizvođače sa tržišta samo su neki od razloga zbog kojih poljoprivreda kod nas sve više tone. Zbog toga je u narednom periodu, bila izborna godina ili ne, potrebno nastaviti da pružanjem pomoći poljoprivrednicima jer je ovo jedna od grana u kojoj Srpska ima najviše potencijala, a koja je slabo iskorišćena.

Nadležni moraju imati na umu da ti ljudi žive od svog rada, od toga prehranjuju porodice i da uveliko zavise od onoga što im vrijeme donese ili odnese. Ove godine, kao rijetko koje do sada, odnijelo im je mnogo toga i vlast, mora pronaći načini da im, koliko-toliko, pomogne da nastave dalje.  Ulaganjem u poljoprivredu sigurno će se spriječiti i odumiranje sela u Srpskoj i odlazak mladih iz ruralnih sredina u kojima nemaju nikakvu perspektivu.

Posljednja odluka ide u tom pravcu, ali tu se ne smije stati. Ratari su u dugovima i kako i sami ističu, jesenja sjetva još uvijek nije potpuno izvjesna, s obzirom na to da novca nemaju, a repromaterijal, kao i sve ostalo potrebno za sjetvu, svakim danom je sve skuplji.

Kako iduće godine ne bi došli u situaciju da uvozimo još veće količine pšenice, nego što je to do sada bilo, i po cijenama koje nam diktiraju strani trgovci, neophodno je ratarima obezbijediti i dodatne podsticaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana