Otpad na pragu

Vedrana Kulaga Simić

BiH teško da može, na prvu, da nabroji sve probleme sa zemljama sa kojima graniči, jer često na površinu ispliva novi problem dok rješenja, u najvećem broju slučajeva, nema ni na vidiku.

 

Nakon što se poprilično uzburkalo u vezi sa utvrđivanjem granice te sa zahtjevima da Hrvatska obustavi već započetu izgradnju pelješkog mosta, na red je ponovo, kada je riječ o odnosima sa tom zemljom, došlo pitanje odlaganja nuklearnog otpada na samoj granici sa BiH, odnosno u blizini Novog Grada.

Zabrinutost građana je sasvim opravdana jer nije riječ o običnom otpadu od popodnevnog ručka već mnogo ozbiljnijim materijama koje prijete da, ako budu ostavljene gdje komšije planiraju, mogu da ugroze na stotine hiljada ljudi i veliki dio prirode.

Nadležne institucije u BiH i Republici Srpskoj su, kako navode, poslale do sada više dopisa s ciljem pronalaženja rješenja i postizanja dogovora o ovom otvorenom pitanju, ali odgovora sa druge strane najčešće nije bilo.

Do, uslovno rečeno, juče. Tada je kao bomba odjeknula informacija koju su prenijeli pojedini hrvatski mediji da je donesena konačna odluka da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori, ali je nedugo zatim saopšteno da to nije tačno. Reagovanje je stiglo iz nadležnih hrvatskih institucija.

Ako se na taj način provjerava javno mnjenje, nije u redu, kao što nije u redu i da se takve informacije o ozbiljnim stvarima plasiraju olako ako za to nema čvrste potvrde.

Dosta toga biće jasnije nakon sastanaka nadležnih institucija koji treba da budu održani u naredna dva mjesta, a plan Vlade Republike Srpske je da u tom periodu i zvanično proglasi park prirode “Una” te na taj način još ojačaju pregovaračku poziciju u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada.

Odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja pripada opštini Dvor u Hrvatskoj, zagadilo bi rijeku Unu, uticalo na vodu za piće, ali i na ratare i usjeve, a vrijeme da se sve riješi na najbolji i najbezbolniji način za sve polako curi.

Hrvatske vlasti su, iako imaju ponudu Slovenije, istrajne u namjeri da to odlagalište naprave na granici sa BiH i ne može se očekivati da će taj stav brzo promijeniti i okrenuti ploču.

Situacija je zabrinjavajuća i treba iskoristiti posljednju slamku spasa da bi se spasilo zdravlje i priroda. U toj scenografiji nema niti uopšte smije da bude mjesta za igre sa političkim predznakom, interesima, sujetama, jer ovo pitanje ne smije biti sredstvo u dnevnopolitičkim igrama interesima i živcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana