Otomanski duh iznad BiH

Pejo Gašpadović (Dnevnik.ba)
Otomanski duh iznad BiH

Višednevna posjeta turskog ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua BiH potvrdila je informacije o nedvosmisleno pojačanom političko-diplomatskom angažmanu njegove zemlje na Balkanu.

Treba primijetiti da je ovaj put boravak ministra Davutoglua pažljivo dizajniran s namjerom da se tretira kao posjeta BiH, ali s pozadinskom porukom kako je riječ i o "familijarnoj" posjeti Bošnjacima.

Takva ocjena uporište pronalazi u činjenici da se Davutoglu prvo sastao s bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, te bošnjačkim predsjednicima SDP-a i SDA Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem.

Preostala dvojica članova Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić susret sa turskim ministrom Davutogluom dočekali su dan kasnije.

Takav raspored susreta turskog ministra nije bez poruke. Naprotiv, iz takvog redosljeda razgovaranja posve jasno treperi spoznaja da je turskoj diplomatiji prioritet osluhnuti bošnjačke stavove u BiH.

Posjeta turskog ministra uslijedila je neposredno nakon što je njemački kancelar Angela Merkel boravila u Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu, ali je pri tom zaobišla BiH.

Pojednostavljeno rečeno - ako Njemačka politički izbjegava BiH, Turska postupa suprotno s prizvukom indirektnog političko-diplomatskog svojatanja BiH kao obnovljene zone turskog uticaja.

Takvo odjekivanje obnovljene "familijarnosti", s aluzijama na Otomansku imperiju, odzvanja u poruci ministra Davutoglua da će Bajram proslaviti "u svom gradu i sa svojom porodicom u Sarajevu".

Davutoglu je Sarajevo proglasio "svojim gradom" na predavanju pod nazivom "Turski pogled na Balkan i BiH" koje je organizovao Američki univerzitet u BiH. Dakle, neka i Amerikanci čuju čije je Sarajevo.

Upadljivo je kako je ovaj put ministar Davutoglu izbjegavao pominjati Osmansko carstvo, za razliku od prošlogodišnjeg istupa na sarajevskoj konferenciji pod nazivom "Osmansko nasljeđe i muslimanske zajednice Balkana danas" kada je (ne)direktno zagovarao obnovu Otomanske imperije. Davutoglu je tada isticao kako su "Otomanski vijekovi Balkana uspješna priča, koju sada treba obnoviti".

Pouzdan zaključak glasi - Otomanski duh nadlijeće Bosnu i Hercegovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana