Otkud snijeg u januaru

Dragana Orlović

U subotu, 2. januara, negdje predveče u Banjaluci je počeo padati snijeg. Ulice su za nekoliko sati obijelile, a s obzirom na to da pahulje tokom cijele noći nisu posustale, nedjeljno jutro osvanulo je sa snježnim pokrivačem od nekih 40 centimetara.

Gotovo prava zimska idila. Međutim, ta idila trajala je samo ako je posmatrana kroz prozore iz toplih domova, jer je napolju bilo sve osim idilično.

Na ulicama je vladao pravi kolaps.

I pored obećanja gradskih vlasti da će zimske službe biti spremne, to se ipak, nije desilo.

Glavne saobraćajnice i to u užem gradskom jezgru bile su jedva prohodne. Sporedne uopšte nisu bile očišćene, a u većini slučajeva ni trotoari, tako da su pješaci hodali po saobraćajnicama.

Umjesto vidljivih tragova grtalica koje su trebale proći i očistiti snijeg, na ulicama se jedino mogao vidjeti trag točkova automobila, čiji su vozači bili prinuđeni da nekuda idu.

Mnogo bolja situacija nije bila ni juče.

Iako nadležni tvrde da su sve raspoložive ekipe izašle na teren, građani Banjaluke su bili nezadovoljni čišćenjem snijega, i to opravdano, jer su ulice i dalje neprohodne. Dodatno loše prognoze donosi i ledena kiša... Najveći problem za pješake i dalje predstavljaju zatrpani trotoari i pristupi autobuskim stajalištima.

Građani moraju hodati po ulicama, što dodatno otežava i usporava odvijanje saobraćaja.

Snijeg je zadao probleme i u ostalim dijelovima Republike Srpske. Mnoga prigradska naselja i sela bila su potpuno odsječena i paralisana.

Iz Auto-moto saveza RS apelovali su na vozače da voze oprezno, i da posebno budu pažljivi u višim predjelima i preko planinskih prevoja.

Stvar je jednostavna - 40 centimetara snijega stvorio je haos u Srpskoj, počevši od Banjaluke pa do svih ostalih mjesta u kojima je očigledno iznenadio zimske službe.  U januaru!

Naravno nije problem u snijegu, već nedovoljna angažovanost onih kojima je povjeren posao i novac kako bi spremno dočekali zimu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana