Otključavanje

Vedrana Kulaga Simić

Doba korone još nije završeno i niko ne može reći kada ćemo zaključati ovu pošast, a mi se vratiti boljkama i problemima sa kojima smo se borili do marta prošle godine.

Republika Srpska je, nakon još jednog djelimičnog zaključavanja, odlučila da ukine određene mjere i dozvoli rad privrednim subjektima na koje je u proteklim danima, silom prilika, morao da bude stavljen katanac. Brojke, s druge strane, i dalje upozoravaju. Kao i ljekari i oni koji su, nažalost, na svojoj koži osjetili šta je “kovid 19”, oni koji su se molili za dah svojih najmilijih i oni čije molitve i vapaji nisu urodili plodom.

Iako je do danas trebalo da prođe vrijeme sumnje u to da virus postoji i da je daleko brži i opasniji od mnogih drugih, tome još ne svjedočimo. I zato bi mogli da imamo još daleko većih problema kada skinemo sve katance i lance, ali moramo dalje. Po novim pravilima, moramo život da nastavimo.

Svi đaci i studenti bi mogli već od ponedjeljka da se vrate na svoja mjesta u učionicama i amfiteatrima, većina radnika je na svojim mjestima, kao i ljekara koji ne posustaju i ulažu nadljudske napore kako bi spasili život onih koje je korona, ili neka druga bolest dovela u njihove ruke.

Uporedo sa “otključavanjem” ugostiteljskih i drugih objekata koji su bili pod ključem, ide i otvaranje dnevnih “kovid” bolnica da bi se rasteretile zdravstvene ustanove koje sve teže pronalaze krevet više za one koji nisu uspjeli da pobjegnu koroni.

I to treba da nam svima bude opomena svaki put kada krenemo na fakultet, na posao, na kafu, na rekreaciju...

Epidemiološka slika i dalje nije dobra i možemo se samo nadati da neće biti još gora, a to uveliko zavisi od nas. Da li ćemo da poštujemo mjere i da sačuvamo što više života i radnih mjesta ili ćemo da zaboravimo na koronu do onog dana kada nas ona sama opet opomene da je tu i da ne misli tako lako i brzo da ode?

Pred nama su i praznici. Prvi maj, Vaskrs... I do nas je u najvećoj mjeri kako ćemo da ih dočekamo, obilježimo, proslavimo. Da li je u znaku policijskog časa kao i prošle godine ili u krugu porodice gdje smo, ako poštujemo svi mjere, najsigurniji.

Previše vremena se borimo sa koronom, ali maske i fizička distanca su nešto što ne bi trebalo da nam bude teško. Biće i žurki i slava i svega, ali možda neće biti nas ili naših najmilijih. I zato moramo još malo da se pripazimo. Zbog njih i svih koje volimo, da bismo mogli normalno ponovo da idemo u prodavnicu, kod doktora, kod frizera, na posao, u školu...

Na nama je da poštujemo što se od nas traži zarad zdravlja, a na onima koji to kontrolišu da kažnjavaju sve koji se ne pridržavaju mjera. Bez obzira o kome se radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana