Otkazi

Dragana Orlović

Novoizabrani načelnici krenuli su oštro i “na prvu”!

Iako je partijska pripadnost i pravo izbora odlika svakog uređenog demokratskog društva, nekako se u koliziju, ma gdje se nalaze, dovode oni koji pripadaju ovima ili onima.

Nije se tome oduprla ni Republika Srpska i njene opštinske vlasti.

To su ovih dana i na svojoj koži osjetili zaposleni u javnim ustanovama i Administrativnoj službi Gradiške. Tamo je krajem januara otkaze dobilo 16 ljudi, a lokalna vlast već je raspisala konkurs za prijem novih šest radnika.

Stigla nova vlast, stižu novi radnici! Za stare više nije bilo mjesta...

A da ovo nije jedini slučaj i da je već viđeno, potvrdiće i Srpčani, Prnjavorčani, Trebinjci.

Koliko god novi načelnici imali ideja kako da poprave uslove života svojih sugrađana, nekako im se prva od tih ideja povede za tim da bude bolje njihovim partijskim drugovima.

Daleko od toga da su sistematizacije u nekim opštinama prijeka potreba, ali niko ne može da se ne zapita da li je otpuštanje radnika javnih ustanova i službi bilo najhitnije i najneophodnije što su mogli ili morali da učine. Da nisu imali konkretnijih problema sa kojima je trebalo da se uhvate u koštac?

Zar su mnogobrojni problemi lokalnih zajednica, koji naprosto čekaju da ih bar neko pogleda i krene u njihovo rješavanje, tako mali, pa da im je prioritet bio da odluče ko će gdje da radi? Ne kako, to je već sasvim druga priča, nego, ko? Čiji?

Možda je to idealizam, a možda samo iluzija, ali čvrsto vjerujem, kao i mnogi moji sugrađani, da treba već jednom da se raskine ta nit koja veže one koji dijele ista partijska načela.

Ovoj zemlji i njenim lokalnim zajednicama potrebni su sposobni ljudi, ljudi koji su spremni da izvade ruke iz džepova i da pri tome prvo što urade ne bude da iz tih džepova izvade partijsku knjižicu.

Kvalitetan kadar mora da se tako i cijeni, a partija je partija...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana