Otimanje imovine

Svjetlana Šurlan

Nakon što su tokom rata izbjegli i protjerani sa svojih ognjišta u FBiH, mnogi Srbi, ali i pripadnici drugih naroda godinama nisu mogli da se vrate u svoja prijeratna prebivališta.

Mnogi nisu ni željeli jer su im kuće porušene, spaljene, jer su znali da nisu bezbjedni i da neće moći u miru da prožive ostatak života.

Mnogi su na imovinu zaboravili jer nema ni pomisli da se na nju ikada vrate, a mnogi su je prodali za male pare kako bi sebi obezbijedili osnovne uslove za život u drugim mjestima, pa i državama.

U procesu sređivanja katastarskih evidencija, institucije FBiH su odlučile da pokušaju da svim tim ljudima oduzmu vlasnička prava nad imovinom. Odlučile su da podatke o nepokretnostima usklade, obnove, ali da o tome kad to rade sve vlasnike obavijeste ni manje ni više nego na oglasnoj tabli nadležne institucije.

Ako se vlasnici ne jave u zadatom roku, a sasvim sigurno ne mogu da se jave jer nisu obaviješteni lično i ne znaju da treba da se jave, podaci iz ranijih zemljišno-knjižnih evidencija se prepisuju u novu evidenciju. Međutim, evidencije o katastarskim i vlasničkim podacima nisu usklađivane u proteklih 25 godina, mnogobrojne ostavinske rasprave nikada nisu završene, nacionalizovano zemljište nije prevedeno u privatni posjed, a kroz knjige nisu sprovedeni ni mnogobrojni kupoprodajni ugovori.

Upravo iz ovih razloga je i pokrenut proces usklađivanja evidencija i u FBiH i u Republici Srpskoj, samo što je FBiH odlučila da to radi netransparentno, ne dajući mogućnost stvarnim vlasnicima nepokretnosti da svoju imovinu uknjiže. Na taj način mnogi raseljeni i izbjegli mogu ostati bez imovine u FBiH.

Za pohvalu je informacija da će Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS u saradnji sa Vladom Srpske otvoriti kancelarije za pomoć raseljenim i izbjeglim u kojima će moći da dobiju svu neophodnu pravnu pomoć da se izbore sa sistemom u FBiH koji na "legalan" način pokušava da im otme imovinu. Tu je i apelacija pred Ustavnim sudom BiH i zahtjev da prestane primjena zakona koji omogućava to otimanje. Dok se čeka pravo i pravda, izbjegli i raseljeni treba da iskoriste pomoć RUGIP-a i ne dozvole da trajno izgube svoja ognjišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana