Otimačina radnika

Anita Janković Rečević
Foto: G.S.

Migracije radnika, bilo u druge zemlje ili konkurentska preduzeća unutar jednog grada ili države, oduvijek su se dešavale i dešavaće se.

Uobičajeno je da radnici tragaju za boljim uslovima i većim primanjima jer je prosto u ljudskoj prirodi da se želi više i to po mogućnosti da se radi manje, a živi lagodnije. 

I zasigurno su oni koji su svoj radni vijek proveli isključivo u jednom preduzeću manjina u odnosu na ljude koji su obavljali različite poslove tokom karijere. Takođe je uobičajeno da poslovni ljudi bolje prilike traže upravo u konkurentskim firmama i srodnim djelatnostima. 

Međutim, usljed sada već hroničnog nedostatka radne snage na domaćem tržištu pred početak ljetne sezone, koja pojedinim djelatnostima kao što su ugostiteljstvo, turizam, trgovina donosi dosta posla, ima poslodavaca koji pribjegavaju i krajnjim sredstvima, odnosno preotimanju radnika od konkurenata. Za prelazak novom poslodavcu radnicima se nude bolji uslovi i naravno veća plata, pa tako čini se svaki nezadovoljan radnik, bar u onim branšama gdje nezaposlenog kadra nema ni za lijeka, postaje potencijalna meta poslodavca koji ako žele opstati u biznisu pošto-poto moraju se domaći radnika.   

Iako ovo nije uobičajena pojava i ne prati pravila fer igre, mogla bi donijeti veliku korist i značajno posložiti stvari u poslovnom svijetu. 

Javna je tajna da u našem domaćem, divljem obliku kapitalizma kršenje radničkih prava zauzima visoko mjesto.

Uskraćivanje svega i svačega, a počesto i potkradanje radnika uobičajeni su model poslovanja poslodavca u BiH koji su i te kako domišljati kad je riječ o zaobilaženju propisa. 

Tako je na primjer topli obrok za većinu zaposlenih misaona imenica, na stotine ih je uskraćeno i za naknadu za minuli rad, kao i za novčanu pomoć u slučaju proširenja porodice ili gubitka. Mnoge firme u takvim slučajevima se ne obaziru na potrebe svojih zaposlenih. Imamo i iks-ipsilon poslodavaca koji redovno ne uplaćuju doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, a tu je i famozna isplata plata u kovertama. 

Nedostatak kadra i preotimanje radnika možda i posloži sve ove negativne pojave koje su najvećim dijelom i glavni krivac zbog kojeg je na hiljade građana spakovalo kofere i zauvijek napustilo BiH. 

Nadamo se da će tržišni zakoni, kad već ne mogu državni, iznivelisati sve nepravilnosti kojima su do sada bili izloženi radnici u Srpskoj. Odnosno da će se stvoriti koliko-toliko povoljni uslove za ovu šačicu  građana koji su ostali u zemlji, da bez iskorištavanja i poštenim radom grade srećniju budućnost.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana