Ostavka vlade

Goran Maunaga

U Republici Srpskoj ubuduće bi trebalo uvesti praksu što češćih smjena, ostavki ili padova vlade čisto zbog dokazivanja javnosti, a prvenstveno opoziciji i novinarima ovdašnjim, da to zaista nije ništa tragično, da ne zavređuje toliku pažnju, a pogotovo nivo spekulacija kakav je dostignut jučerašnjom ostavkom Vlade RS.

Dakle, neoborivo pravilo prirode, društva, istorije i civilizacije koje glasi da su jedino promjene konstantne, ne bi, nikoga ko to zna, trebalo da čudi kad ono bude primijenjeno i na vladi, pa makar u njoj sjedio sve sami ekspert do eksperta. Tek kad postanemo svjesni da su promjene u vladi tekovina svih demokratskih društava i da, po pravilu, one nikad ne škode, naprotiv, tek tad ćemo se možda i mi, mali Balkanci, naći, bar po tome, u predvorju demokratskih tradicija.

A moguće, tek kad nam se vlada bude mijenjala svaka tri mjeseca, dakle onako kako se to radi u Italiji, da ćemo tek tada biti i na italijanskom stepenu razvoja u svim drugim oblastima života i da, tek tad, nećemo ni primjećivati te uobičajene promjene. To bi bilo izuzetno dobro jer bi značilo samo jedno: da smo zadovoljni standardom, načinom života, poslom, i da nas te promjene baš i ne zanimaju jer nam je svejedno, sve dok imamo dobar život, ko je premijer i ko su ministri.

Dodatna zbrka nastala je licitiranjem imena ministara u javnosti. Neodgovorni pronosioci tih spekulacija i smišljenih neistina svojim ponašanjem šalju sliku jednog potpuno neodgovornog društva. Jer, prema dosadašnjim licitiranjima spomenutih, nova vlada će imati bar 30 resora. Stavovi, ili bolje rečeno, ispadi opozicije o ovom pitanju su, blago rečeno konfuzni i bezobrazni. Pokušaj sticanja političkih poena na kritici vlade, postaće kontraproduktivan činjenicom da predstavnici te iste opozicije u Narodnoj skupštini pokazuju poseban žal za Aleksandrom Džombićem.

Odavno znamo da u Srpskoj, nažalost, nema neophodnog konstruktivnog opozicionog djelovanja, ali zato su tu oni koji, umjesto toga, situaciju, kao po zadatku, komplikuju po svaku cijenu. Po principu, što gore to bolje.

Niko od nas još ne zna ni sastav, ni program nove vlade, ali ta žalosna opozicija zna i ono što niko ne zna: “Opozicionari” su već iznijeli tezu da će nova vlada biti gora od prethodne. Pitanje je kako to promijeniti, kako od takve kvaziopozicije stvoriti pravu, konstruktivnu?

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana