Osnovno obrazovanje

Dragana Orlović

Cilj osnovnog vaspitanja i obrazovanja jeste da podstiče cjelovit i harmoničan intelektualni, moralni, fizički, emocionalni i socijalni razvoj učenika, koji će umjeti da primjenjuju stečena znanja i koji će znati kreativno misliti i stvarati.

Definicija po slovu zakona. Navedena na početku starog, ali i na početku novog zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS, čija je radna verzija dostupna na stranici Ministarstva prosvjete i kulture. Međutim, koliko se slovo zakona primjenjuje svjedoči obrazovni sistem. 

Zastarjeli metodi rada, pojedini udžbenici prepuni gramatičkih grešaka, nedostatak praktične nastave, loša komunikacija na relaciji učenik-nastavnik i nedovoljna podrška talentovanim đacima, samo su dio slike stanja u osnovnom obrazovanju. Ipak, nema pisanog traga jer godinama u svjedočanstvima blistaju petice, koje većinom, naravno čast izuzecima, nisu rezultat odličnog znanja, već lošeg sistema ocjenjivanja.

Tu je u velikoj mjeri krivac i pritisak na osnovne škole da nečija djeca moraju biti odlični đaci, jer samo tako mogu upisati željenu srednju školu. Zatim, slijedi nova borba, gdje ni ocjene više nisu važne - što je potvrdio i nedavni slučaj u banjalučkoj Medicinskoj školi. Školu je moguće upisati i da ne konkurišeš. Važno je da poznaješ važne ljude. Ipak, i pored niza problema u cijelom sistemu obrazovanja koje odavno vapi za kvalitetnim i temeljnim reformama, u klupama naših škola sjedi ogroman broj talentovanih mališana. Oni osvajaju medalje na  raznim takmičenjima, briljiraju u matematici, fizici, stranim jezicima, naučnim projektima. Fantastični su u kulturi, umjetnosti i sportu. Upravo zbog tih đaka i svih budućih generacija koje će stići u školske klupe neophodan je kvalitetniji sistem školstva.

Uvođenje male mature, podizanje discipline i bezbjednosti u školama, veća podrška talentovanim đacima i neograničen mandat direktorima ukoliko se pokažu kao kvalitetan kadar neke su od novina koje donosi prednacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS, a koje bi mogle biti stepenica ka tom kvalitetnijem obrazovanju. U radnoj verziji novog zakona akcenat je stavljen i na podršku talentovanoj djeci kako bi što bolje razvijali znanja i vještine. Predviđeno je i izvođenje individualne nastave po posebnim programima za rad sa nadarenom djecom. Nema sumnje, zakon će poslije  velikog broja analiza i stručnih rasprava biti usvojen i donijeti neke promjene, ali koliko će se primjenjivati, a koliko biti mrtvo slovo na papiru, zahtijeva više od analize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana