Osnovci i instrukcije

Jasna Dragojević

Uzimanje instrukcija postaje sve češća praksa u našem obrazovnom sistemu, pa više nije rijetkost da osnovci nižih razreda pohađaju ove časove kako bi naučili ono što nisu uspjeli prilikom redovne nastave.

Učenici kampanjci, teško gradivo, nastavnici koji nisu dovoljno posvećeni svakom đaku, ili roditelji koji nemaju vremena da se bave djecom, razlozi su zbog kojih instruktori imaju pune ruke posla.  

U školama kažu da krivca ne treba tražiti u nastavnim planovima i programima ističući da su oni prilagođeni uzrastu đaka. Međutim, nameće se pitanje kako je onda moguće da u jednoj srednjoj školi nakon testiranja iz matematike utvrde da je većini đaka prvih razreda neophodna dopunska nastava iz ovog predmeta. Umjesto pravdanja nadležni bi ipak trebalo da se zapitaju šta to ne štima u obrazovanju, pa nastavnici moraju da drže dopunsku nastavu za toliki broj učenika.

S druge strane brojni roditelji su primorani da izdvajaju 10 ili 20 KM samo za jedan čas, kako bi đaci savladali gradivo iz, "bauk"’ predmeta. Ne treba zaboraviti ni preambiciozne roditelje koji po svaku cijenu žele da njihovo dijete bude odlikaš, pa ne žale novac za instrukcije.

Ipak, među razlozima za plaćanje privatnih časova zasigurno ima i pomodarstva, pa se roditelji na neki način takmiče čije će dijete obučavati poznatiji profesor ili nastavnik.

Nerijetko se hvale tim što mjesečno mogu izdvojiti vrtoglavu cifru za obrazovanje svog osnovaca, a koje je inače besplatno.

U Republičkom pedagoškom zavodu smatraju da roditelji ne bi trebalo da plaćaju instrukcije imajući u vidu da se u svim školama drže dopunski časovi. Ovo bi bilo dobro rješenje, kada bi đaci bili motivisani da dodatno ostaju u školi i da nauče ono što su propustili. Međutim, oni radije biraju da gledaju televiziju ili da vrijeme provode "surfajući" internetom, dok se gradivo gomila.

Mnogi učenici ne žele da idu na dopunsku nastavu kada znaju da će roditelji na kraju ipak, morati da plate instruktora koji će im pokucati na vrata. Dok roditelji optužuju nastavnike, a nastavnici poručuju da roditelji bespotrebno bacaju novac, u najnezavidnijem položaju su na kraju ipak đaci koji se na ovaj način udaljavaju od škole,  a samim tim i od daljeg redovnog obrazovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana