Osmićeva čestitka

Vedrana Kulaga Simić

Tjeranje vode na svoju vodenicu ponovo se pokazalo kao jedan od načina na koji se pokušavaju riješiti stvari u BiH. Da li je u pitanju tjeranje inata i ignorisanje dobro znanih činjenica, to bi trebalo da objasne oni čiji su prsti umiješani u novonastalu situaciju o radnim i neradnim danima u resoru odbrane BiH.

Prvo mjesto u tom redu zasluženo je pripalo ministru odbrane BiH koji je odlučio da su dva neradna dana, inače prihvaćena i odobrena kroz zakonske odredbe o praznicima na nivou Srpske, puno i da se mora naći neko drugačije rješenje.

Ovo, kojim je "obradovao" sve članove resora i Oružanih snaga BiH sa područja Srpske, izgleda da je dobio na "eci-peci-pec".

Svima u BiH je jasno (ili barem trebalo da bude) da na nivou BiH ne postoji zakon kojim se regulišu vjerski i državni praznici i da je, u nedostatku toga, praksa takva da se poštuju važeći zakoni na nivou Republike Srpske i FBiH.

Ministar odbrane BiH odlučio je da, u cijelu mrežu problema, unese svoje viđenje radnih i neradnih dana za predstavnike RS u resoru kojim rukovodi. Da on bude taj koji će, naravno, mimo za to nadležnih vjerskih službi, da kaže koji je dan značajniji za pravoslavne vjernike - Badnji dan ili Božić. Da kaže da su dva dana previše, a jedan sasvim dovoljan jer bi se na taj način izjednačili sa predstavnicima koji dolaze sa područja FBiH.

I te matematičke jednačine, Osmić se sjetio pred sam početak obilježavanja božićnih praznika.

Osim što je pokazao da ne haje mnogo za entitetske zakone (u ovom slučaju one koje su donijele vlasti Republike Srpske) on je izgleda, kako tvrde, pogazio i datu riječ da će se ove godine, kao i prethodnih, najradosniji hrišćanski praznik praznovati dva dana.

Osmićevu "čestitku" ipak nisu raširenih ruku prihvatili oni kojima je upućena. Niti joj se obradovali, niti je prihvatili, iako nije uobičajeno odbijati čestitke. Mada, ako se bolje promisli nije uobičajeno ni po svom nahođenju mijenjati pravila i ignorisati zakonske odredbe.

Bilo kako bilo, zaposleni iz RS odlučili su da će "pocijepati" ministrovu čestitku, a Badnji dan provesti u svojim domovima, sa porodicom i onako kako nalažu običaji i vjera.

Božić je i praznik koji simbolizuje vjeru i nadanje, tako da se nadamo da će entitetski zakon poštivati, a predstavnici RS imati dva neradna dana na koja imaju pravo po zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana