»Oslobodilac« Dudaković

Goran Maunaga

Prošlo je više od godinu otkako je Goran Salihović smijenio Dragana Čorliju, koji je vodio predmet "Atif Dudaković", uz obrazloženje da to čini jer Čorlija ništa nije uradio u tom predmetu.

Dudaković umjesto procesuiranja i zatvora, po BiH drži govore kao oslobodilac.

Prilikom takozvanog dana oslobođenja Bosanskog Petrovca on je održao govor u kojem je naglasio da je svojom borbom stvorio pretpostavke boljeg života, što je zaista licemjerno nakon emitovanih snimaka na kojima je zabilježeno kako naređuje likvidaciju zarobljenih vojnika i paljenje srpskih sela.

A govor nije držao samo jednom. Tako iz godine u godinu srpski povratnici moraju da ga gledaju i slušaju i sa strahom čekaju svaki 14. septembar.

Čak je postojao i prijedlog da bude proglašen za počasnog građanina ove opštine, iz koje je za vrijeme rata protjerano većinsko srpsko stanovništvo.

Protiv Dudakovića za počinjene zločine postoji najviše direktnog dokaznog materijala svih vrsta, uzimajući u obzir i sve one kojima je već presuđeno ili im se sudi za ratne zločine u Haškom tribunalu ili u sudovima u BiH.

On je jedini oficir svih zaraćenih vojski u BiH za kojeg postoji tolika količina neoborivih dokaza o počinjenim ratnim zločinima, a da je i pored toga još uvijek na slobodi.

Nepodizanje optužnice protiv Dudakovića dokaz je pristrasnosti, jednostranosti i političke motivisanosti Tužilaštva BiH.

Ali pošto i tome mora doći kraj, a pogotovo poslije pokušaja Tužilaštva da Misiji OEBS-a zabrani pristup predmetima ratnih zločina, mora se priznati da nisu samo bezobrazni, nego i da su hrabri oni koji još na slobodi drže čovjeka za kojeg postoji toliko dokaznog materijala, video-zapisa, svjedoka i dokumenata, činjenica koje govore kad, gdje i kako je počinio ratne zločine.

Zahvaljujući pravosuđu BiH, taj i takav Dudaković danas je u dijelu BiH oslobodilac, umjesto da je za sve nas ono što o njemu govore dokazi.

Dakle, Tužilaštvo BiH - na tebe je (davno bio) red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana