Osjećaj za narod

Vedrana Kulaga Simić

Iako joj još nije vrijeme izborna kampanja u Republici Srpskoj uveliko je u toku, jer se političarima tako može, a zbog toga se i ne možemo oteti ni utisku da smo stalno u kampanji, kao u nekom lavirintu iz kojeg se izlaz ne nazire.

Političke partije su otkrile karte i objelodanile kome vjeruju i koliko, na putu ka, svima njima zajedničkom cilju, a to je vlast. Vladajuće stranke su, naravno, istrajne u namjeri da zadrže taj status i poslije ovog oktobra, a opozicija da konačno preuzme tron u koji dugo već gledaju.

Pred svake izbore, posebno kada na red dođu opšti za ključne pozicije na republičkom i zajedničkom nivou vlasti, tradicionalno krene priča da će dolazeća kampanja biti najprljavija do sada i da se zapravo, kada dobiju i zvanično zeleno svjetlo za start, može očekivati neočekivano.

Međutim, ako imaju imalo osjećaja za običan narod ovaj put zaista moraju da paze šta pričaju, jer mjesta za pusta obećanja zarad zadržavanja fotelja, ovog ljeta i jeseni nema. Posebno ako se pogledaju sumorne prognoze o tome kakva nas zima čeka.

Na "obične smrtnike" ne smiju gledati samo kao na glasačko tijelo, iako to jesu. Oni koji će se uskoro otisnuti u izbornu kampanju i zvaničnu bitku za glasove njih trebaju gledati i onim drugim, ljudskim očima.

Da u sugrađanima vide svoje drage ljude i da im se obraćaju isto onako kako svojim bakama, djedovima, roditeljima, djeci, dobrim prijateljima te da u budućim govorima ne govore samo da bi im "mazali" oči i blatili one koji su im politički protivnici, već obećaju realne i potrebne stvari da bi život svima bio bolji.

Šupljih priča i obećanja reda radi već je nedopustivo previše odjeknulo ovom našom republikom za koju su pali najbolji sinovi i koja je uspjela da izdrži brojne napade od kada broji godine mira.

Srpskoj i svima koji pod ovim dijelom neba vide budućnost za sebe i svoju djecu trebaju odvažni lideri koji znaju da cijene žrtvu koja je podnesena u tim nesrećnim devedesetim godinama, ali i ranije ako se zna istorija. I to treba da bude na umu svih koji su dobili povjerenje iz vrha partija da se uključe u još jednu izbornu trku za glasove.

Prva na potezu je sada Centralna izborna komisija BiH koja je nadležna za provjeru kandidatura, a narod će 2. oktobra odlučiti ko će biti na čelu Republike u naredne četiri godine te ko će postati dio matematike kad je riječ o zajedničkim institucijama.  

Bilo kako bilo, ko god da dobije povjerenje od naroda, upravo to mora da na umu imati. Da im je narod dao mandat i da isti moraju provesti radeći ne za sebe, već za taj narod. Srpskoj treba u svakom momentu snaga i stabilnost jer vjetrovi koji dopiru ne mirišu na dobro. Cijeli svijet je poljuljan i treba stalno biti na oprezu i povlačiti pametne poteze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana