Osiguranje imanja

Marijana Miljić Bjelovuk

Poplave koje su zahvatile Republiku Srpsku nanijele su nesagledivu štetu poljoprivrednim proizvođačima, kojima će sigurno trebati godine i godine rada i muke da se oporave.

Međutim, poljoprivrednici su samo jedna karika u nizu onih koji su u danima iza nas ostali bez onoga što su godinama mukotrpno sticali i u šta su polagali nadu.

Vodena bujica opustošila je njive, uništila objekte, dokrajčila stočni fond, odnijela sve pred sobom.

Poslije poplava ostaje samo zbrajanje štete, koja nesumnjivo, prema riječima poljoprivrednika, premašuje milijardu maraka, a dodatni problem stvara i to što ratari nemaju osigurana imanja, pa sada ne mogu da nadoknade bar dio štete koju su pretrpjeli.

Da li zbog komplikovanih procedura, neznanja ili nedostatka vremena i novca, samo deset odsto njih je imalo u vidu da im se može desiti nešto ovakvo ili barem slično, jer je od oko 70.000 poljoprivrednika, koliko ih ima u Srpskoj, svoje imanje osiguralo samo njih 7.000.

Neznatan broj ratara u RS riješio je da osigura imanje i da se na taj način zaštiti koliko-toliko. Mada i oni upozoravaju da je težak put da se dođe do papira kod osiguravajućih kuća i da često predstavlja nemoguću misiju.

Katastrofa koja je zadesila Srpsku pokazala je da se neke stvari moraju mijenjati, od svijesti i razmišljanja ljudi do zakonskih procedura.

Ratari, uprkos dubiozi u kojoj se nalaze, jer vremenske nepogode, poplave, visoke temperature, te grad uništavaju sav njihov trud, treba da iznađu mogućnosti da zaštite i osiguraju svoju imovinu.

Osim toga, osiguravajuće kuće nikako ne mogu da traže ono nemoguće, jer ratari nemaju "čarobni štapić" da objedine sve parcele koje imaju u jednu.

Da bi im koliko-toliko olakšali, nadležni treba da uvedu i obezbijede olakšice za osiguranje imovine, a ne da ukidaju ove mjere.

Jasno je da ratari treba da posežu za osiguranjem svoga imanja i rada da bi šteta koju trpe iz godine u godinu bila manja, ali i osiguravajuće kuće moraju da pojednostave dobijanje polisa osiguranja i tako pridobiju klijente.

U suprotnom, ratarima ne ostaje ništa drugo nego da gledaju u nebo i da se nadaju da ih neće zadesiti nekakva prirodna nepogoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana