Orvel i “Telegram”

Veljko Zeljković
Orvel i “Telegram”

Džordž Orvel napisao je 1949. godine kultni, i u to vrijeme utopistički roman “1984”.

Radnja je smještena u imaginarnu budućnost u kojoj tri neprestano zaraćene države - Okeanija, Evroazija i Istočna Azija - dominiraju svijetom. Protagonista Vinston Smit je manji partijski funkcioner koji radi u Ministarstvu istine, propagandnom ogranku vlade. Smitov posao je da revidira razne zapise kako bi ih prilagodio državnoj verziji istine, ali njegova čežnja za istinom tjera ga da se tajno pobuni protiv režima, koji sistematski iskrivljuje istinu i ispisuje neku novu istoriju koja bi odgovarala utvrđenoj agendi.

On na kraju biva uhapšen te se od njega traži da se zakune na lojalnost Velikom bratu, odnosno partiji čije su parole: rat je mir, ropstvo - sloboda, neznanje - snaga. Kada je napisana, ona je dala moćnu i zastrašujuću sliku budućnosti, proročki predviđajući da je potpuno moguće da totalitarna država preuzme potpunu kontrolu nad čitavim svijetom, i to svakim segmentom života. Nažalost, ako pogledamo šta se sve oko nas danas dešava, moglo bi se konstatovati da već živimo u tom jednom globalno-totalitarnom društvu, gdje je demokratija samo floskula, a sloboda govora i ljudska prava nešto što je rezervisano samo za jedan mali broj ljudi.

Baš kao i u Orvelovom romanu, nametnut je novogovor, koji prate razne fraze. Složenost jezika je smanjena te se sve više koriste samo one riječi koje izazivaju emocionalne reakcije, poput: nacionalni interesi, genocid, maligne prijetnje. Kritičko razmišljanje nije poželjno, što stvara jedan mentalni kavez.

Nedavno je u SAD predložen zakon koji bi onemogućio rad pojedinih društvenih mreža, posebno “Tik toka”, jer “ministarstvo istine” smatra da on ugrožava i potkopava nacionalne interese ove zemlje i truje ljude. Kineskom vlasniku dato je devet mjeseci da proda svoj udio ili će aplikacija biti blokirana. U isto vrijeme, mreže koje su pod kontrolom tog istog ministarstva brišu i blokiraju sadržaje i istraživačke tekstove i postove o umiješanosti CIA i MI6 u stvaranje IS-a, o virusu korona, ratu u Ukrajini, strahotama u pojasu Gaze ili miniranju gasovoda “Sjeverni tok”.

Napravljene su i razne organizacije koje se bave “istinom”. Oni sebe nazivaju raskrinkavačima lažnih vijesti, a, u stvari, radi se o osobama koje direktno finansira Veliki brat. Nije se stalo na tome. Prije nekoliko dana je u Francuskoj uhapšen osnivač “Telegram” kanala Pavel Durov. Pojedini analitičari upozoravaju da je ovo najdirektnije upozorenje šta se može desiti onima koji ne uvedu cenzuru. Mnogi već upozoravaju kako i ovaj događaj ukazuje da se mrak polako, ali sigurno spušta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
Od Pazara do Maoče
Od Pazara do Maoče
Pšenična kriza
Pšenična kriza
Bez predaha
Bez predaha
Zemlja praznih domova
Zemlja praznih domova
Potencijalni horor film
Potencijalni horor film
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana