Oružje za teroriste

Goran Maunaga

Činjenica da su oružje i municija kojim su teroristi u Parizu napravili masakr, ubivši deset novinara, policajce i taoce, po svemu sudeći porijeklom iz BiH, više nikog ne iznenađuje, zato što je to postalo pravilo.

Skoro nijedan značajniji teroristički napad u svijetu nije izveden bez učešća ili veze sa BiH, bilo da su akteri napad planirali u BiH, da su bili u jedinici "El mudžahedin" ili u vehabijskoj zajednici Gornja Maoča ili da iz BiH potiče oružje koje je korićeno u napadima.

U napadu na redakciju pariskog nedjeljnika "Šarli ebdo" za sada se zna da su teroristi ubijali municijom za "kalašnjikov", koja potiče iz zaliha fabrike namjenske industrije "Igman" iz Konjica, a već se može tvrditi da su najvjerovatnije iz BiH i "kalašnjikovi" iz kojih je pucano. Dodatnu zastrašujuću notu tim činjenicama daje saznanje da dugogodišnje poznate afere šverca naoružanja i mahinacije u vezi sa njegovim uništavanjem nikada nisu procesuirane, iako postoje dokazi da je oružje iz BiH nezakonito išlo za Siriju, Avganistan, Francusku, Italiju, Švedsku, u ruke terorista i kriminalaca. Iako je Istražna komisija Parlamenta BiH za provjeru zakonitosti procesa uništavanja naoružanja prije više od dvije godine Tužilaštvu BiH predala detaljan izvještaj o nezakonitostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, to je do sada rezultovalo samo jednom i to neuspješnom optužnicom.

Razlog za to može biti samo jedan: potpuno loša politička klima i nepostojanje političke odluke za definitivan obračun s nezakonitostima u toj oblasti. Do tada, neće daleko biti od istine tvrdnje upućenih da je cjelokupna namjenska industrija u FBiH u posljednjih pet godina u funkciji naoružavanja islamista. To pokazuju i činjenice da je, recimo, najveći kupac naoružanja i vojne opreme od fabrike "Pobjeda-Rudet" iz Goražda turska firma "Feride Kirlioglu Patladžici Madde Ticaret", a da najveći dio tog naoružanja završava na sirijskom ratištu.

Zato nikakve borbe protiv terorizma nema sve dok se ne primijene odredbe zakona. A dok zakon ne bude primijenjen, nema ni zaustavljanja trgovine oružjem, nema stopiranja prometa novca namijenjenog finansiranju terorizma ni stavljanja pod nadzor lica koja su povezana s terorizmom. Ali kao najvažniji preduslov svemu tome je uklanjanje sa scene i pozivanje na odgovornost onih koji su politička podrška svemu tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana