Oružje za masovno uništenje

Goran Maunaga

Savjet ministara BiH imenovao je radnu grupu za izradu strategije BiH za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje baš kao da su u BiH riješeni svi gorući problemi koji običnog čovjeka muče godinama i koji ga, na kraju krajeva, tjeraju na odlazak iz BiH.

Nesumnjivo je da širenje oružja za masovno uništavanje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, kako je to navedeno u odluci Savjeta ministara, ali zar mnogo veća prijetnja BiH nisu, recimo, islamistički ratnici, pripadnici Islamske države koji se sve masovnije vraćaju u BiH?  

Zar nisu veći problemi preblaga kaznena politika, zakon koji omogućava Tužilaštvu BiH da s teroristima sklopi sporazum o priznanju krivice nakon povrataka iz Sirije, gdje su, moguće, činili ratne zločine, nakon čega provedu jednu godinu u zatvoru i nađu se na slobodi? Ili to što teroristima zakon omogućava da otkupe i tu jednu godinu zatvora i da, odmah po povratku s ratišta i iz terorističkih organizacija, budu slobodni?

Ili možda to što sud čak i kad ih pravosnažno osudi na koju godinu zatvora, ne donose i odluku o pritvoru nego ih drži na slobodi dok ne pobjegnu? I dok, a biće i toga, na toj slobodi ne počine kakav teroristički napad.

Stvarnu i veliku prijetnju odstojanja 22 paradžemata, a u stvari njih više od 60, uz veliki broj džihadista povratnika smatrati sporednom stvari i inače, a pogotovo u odnosu na neku strategiju za sprečavanje širenja fiktivnog oružja za masovno uništavanje, zaista je licemjerno.

Terorizam je samo jedan od gorućih prioriteta koje je, svakako, potrebno rješavati prije te strategije i hitnog formiranja velike radne grupe za tu svrhu.

BiH je ogrezla u kriminalu i korupciji, revizorski izvještaji govore o masovnim nezakonitostima i trošenju ogromne količine novca samo za neprirodno velik broj administracije, komisija i institucija na zajedničkom nivou vlasti. Posebna priča je ugroženost socijalnih kategorija.

Da u bh. vlasti ima razuma, kao što nema, odgovorni bi znali koji gorući problemi zaista predstavljaju bezbjednosnu opasnost po BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana