Oružje u rukama mafije

Sandra Miletić
Oružje u rukama mafije

Italijanska policija uhapsila je u organizovanoj akciji 10. maja više desetina članova različitih mafijaških grupa.

Antimafijaška policija saopštila je da je akcija sprovedena u nekoliko oblasti južne Italije i to protiv članova sicilijanske Koza nostre i napuljske Kamore, koje žele da preuzmu kontrolu nad tržištem voća i povrća na jugu Italije.

Policija je izdala više od 70 naloga za hapšenje i zaplijenila nekretnine, oružje i vozila u vrijednosti nekoliko miliona evra. Riječ je, dakle, o zaista velikoj i ozbiljnoj akciji.

Ono što je istaknuto u prvi plan tokom ove akcije jeste to da je tokom njenog sprovođenja zaplijenjena velika količina oružja prokrijumčarenog iz BiH. Video-snimak koji posjeduje policija pokazao je da se u skladištima nalaze ručni raketni bacači, puške, raketni pogon uređaji za lansiranje i granate.

Mnoge ta informacija, nažalost, nije ni iznenadila jer se BiH ili neki njen državljanin redovno spomenu kada je riječ o nekom većem kriminalu bilo gdje u svijetu.

Iz ovoga što se dogodilo u Italiji postavilo se nekoliko logičnih pitanja: otkud oružje iz BiH u rukama mafijaša iz Koza nostre i Kamore? Kojim kanalima je stiglo u Italiju? Ko je omogućio da tamo stigne? Kako je moguće da oružje stigne do članova Koza nostre i Kamore, a da niko u BiH ama baš ništa o tome ne zna? Na ova pitanja još niko nema odgovore i po svemu sudeći neće ih uskoro ni imati.

Jer, još nema ni odgovora na brojna druga pitanja koja se odnose na šverc oružja koji je, izgleda u BiH postao "biznis broj jedan. Jer, kako je ranije objavio "Glas Srpske", mešetarenje oko izvoza oružja iz BiH počelo je kada su za uništavanje viška naoružanja angažovane fabrike namjenske industrije u Federaciji poput "Pretisa", "Unisa", "Binasa" i "Vitezita", koje su istovremeno dobijale dozvole za njegov izvoz. Prema dokumentima, jasno je da su karike u ovom lancu i Ministarstvo odbrane BiH, Oružane snage i pojedini zvaničnici. Upravo zbog toga u pojedinim preduzećima koja su angažovana na uništavanju viškova oružja istragu sprovodi SIPA.

Gdje je tačno to oružje završilo, niko ne zna. Ne zna se, i vjerovatno se nikada neće ni saznati, koliko je oružja još prošvercovano, u koje zemlje, kod koga je sve završilo.

A dok se ne kazne šverceri, organizatori i oni koji su odgovorni za to što se oružje iz BiH po svijetu neometano švercuje, BiH će važiti kao mjesto u kome bez problema mogu da se naoružaju kriminalci, mafijaši i teroristi. Koliko će to dobroga donijeti zemlji, nije teško pogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana