Oružje u Predsjedništvu

Svjetlana Tadić
Oružje u Predsjedništvu

Bosna i Hercegovina kao država sa svojim institucijama sama po sebi je čudna, nelogična, neorganizovana, štaviše smiješna. Pokazalo se to ko zna koliko puta, ali evo i juče kada je ni manje, ni više, pronađen arsenal oružja "najvjerovatnije" zaostalog iz rata u državnoj instituciji.

To se nije desilo u Ministarstvu bezbjednosti ili nekoj od osiguravajućih, policijskih ili pravosudnih institucija, pa da kažemo "'ajde bave se tim poslom, pa šta"!

Dvije bombe, trotilski metak, topovski udar, određena količina municije za automatske puške, druga municija manjeg kalibra, detonatorska kapisla i školski satni mehanizam, sve je to nađeno u zgradi Predsjedništva BiH.

U istoj onoj zgradi gdje sjede najviši funkcioneri jedne države, u ovom slučaju tri člana Predsjedništva BiH.

Odakle oružje usred podrumskih prostorija ove institucije sam Bog će znati. Kažu, zaostalo iz rata, prostorija bila zaključana, pa je niko nije provjeravao i otvarao 15 godina poslije završetka rata.

Još nikada nismo čuli da se u jednoj, pa i u najneozbiljnijoj državi svijeta desilo da se u jedan objekat smjesti predsjednik države, a da se on prethodno ne pregleda, očisti, okreči i na kraju adekvatno obezbijedi. Vjerovatno da se to i ne može nigdje desiti, osim u smiješnoj nam državi BiH. Krivi su svi nadležni, a prvenstveno bezbjednosne agencije koje su bile, a i dalje su zadužene za obezbjeđivanje zgrade i članova Predsjedništva BiH.

Nelogičnostima nikad kraja, pa je juče na mjesto pronalaska gomile oružja prvo pozvan MUP Kantona Sarajevo, iako se zna da po zakonu ovu instituciju treba da štiti SIPA. Zašto i po kojem osnovu, niko nije objasnio.

Ono što je još nelogičnije jeste to da su u vrijeme pronalaska oružja svi zaposleni u objektu Predsjedništva uredno radili svoj posao. Nije bilo evakuacije, niti se razmišljalo o njoj. Niko nije uzeo u obzir da je moguće da dođe do eksplozije prilikom pomjeranja i odnošenja različitih vrsta oružja.

U drugačijim državama, okolnostima i uslovima to se ne bi desilo ni po koju cijenu. Ali BiH nije drugačija, ona je jednostavno "takva" BiH, a "takve" su joj i institucije, neorganizovane, neodgovorne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana