Oružje i malverzacije

Svjetlana Šurlan

U Ministarstvu odbrane BiH definitivno nije razjašnjeno stanje poslije odlaska ministra Selme Cikotića, koji je iza sebe ostavio haos i instituciju zatrpanu mnogobrojnim aferama, između ostalog, i one o uništavanju i prodaji oružja.

Novi ministar Muhamed Ibrahimović ili ne zna šta je zatekao u ovoj instituciji, ili sada pokušava da poboljša lični i imidž Ministarstva retroaktivnim prikrivanjem ranijih malverzacija.

Zamislio je ministar da, najvjerovatnije prodato oružje, sada sprovede i kroz papire, da ne bi bilo zabune. Samo Ibrahimović nije smislio da to uradi na zakonit način, već je potpisao odluku o prodaji oružja koja je u potpunoj suprotnosti sa zakonom. Sve se to uradilo i bez saglasnosti Predsjedništva BiH i predstavnika Republike Srpske čime se Ibrahimović nije libio da prekrši još pravnih akata, zakona, sporazuma...

U to su se upustili čak i pojedini generali, čiji motivi još nisu sasvim jasni, ali je jasno da je i njima i ministru u interesu da se nezakonitosti o prodaji oružja u gomili papira prikriju, zakopaju, zaborave.

Koliko će daleko svi iz Ministarstva otići u očiglednom činjenju krivičnih djela vidjeće se idućih dana. Ono što je potrebno jeste to da druge nadležne institucije, a prije svega Predsjedništvo, reaguju i spriječe nezakonito ponašanje ministra i generala.

Koliko ministar nije upućen pokazuje i činjenica da ne zna da je Brčko od 2006. godine demilitarizovana zona, ali ipak potpisuje da će distrikt biti obaviješten o mogućnosti donacija dijela materijalnih sredstava sa popisa viška pokretne vojne imovine. Još gore od svega jeste činjenica da se taj akt donosi u aprilu, a njime se za rok o obavještenju daje mart ove godine. Na snazi je apsolutno retroaktivno prikrivanje nezakonitosti.

Kukolj se istrebljuje iskorjenjivanjem, a ne ponovnim zakopavanjem u zemlju, o čemu aktuelni ministar odbrane nije razmišljao, pa je kukolj malverzacija pokušao da pokopa. Međutim, taj isti kukolj izrašće u još veći i biće vidljiv čak i onima koji ga do sada nisu primjećivali.

Nezakonitostima u Ministarstvu odbrane BiH nema kraja, pa će se tako pored već 13 izvještaja o malverzacijama u ovoj instituciji, u Tužilaštvu BiH vjerovatno naći još jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana