Oružje i izvještaji

Željka Domazet
Oružje i izvještaji

Poslije višegodišnjih upozorenja iz BiH, kao i određenih međunarodnih institucija na činjenice da oružje iz BiH završava na destinacijama koje su pod embargom Ujedinjenih nacija, zbog čega je moralo da reaguje i Predsjedništvo, i Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta ostala je bez odgovora kako se oružje iz BiH našlo tamo gdje ne treba.

Nepoznato je i kako je u BiH tekao proces uništavanja viška naoružanja i na koji se način oružje, koje je trebalo da bude uništeno prepakivalo i kao novo završavalo van zemlje. Javnost i članovi komisije ostali su uskraćeni i za informacije na koji se način prilikom istrage dolazi do svjedoka i iznuđuju izjave, te zašto se po zakonu BiH takvo iznuđivanje iskaza ne smatra krivičnim djelom.

Ostali smo takođe uskraćeni i za odgovore zašto se određeni predmeti predugo kisele u ladicama i čekaju da svjedoci koji bi mogli posvjedočiti o zločinima nad Srbima polako umiru. Jasno je da se na taj način otvara mogućnost i da se ide prema tome da o određenim zločinima sutra ne bude imao ko posvjedočiti, a da zločini i zločinci ostanu nekažnjeni.

Bez obzira na to ko je, kako i pod čijim patronatom švercovao, ili preprodavao oružje po bijelom svijetu, odgovorni treba da odgovaraju. Jer mutne rabote određenih foteljaša ne smiju i ne mogu da ostanu nerasvijetljene.

I upravo to treba da bude podsticaj Komisiji za odbranu i bezbjednost koja će morati javnost da razjasni i rasvijetli pitanje bezbjednosti kojom se na, nigdje do sada u svijetu viđen način, bavi Obavještajno-bezbjednosna agencija.

Upravo će ova agencija morati da odgovori kome je dala mogućnost da se tu uhljebi i kakve su njene veze sa bivšim AID-om, te po čijem nalogu je prisluškivano 5.000 brojeva u BiH.

Javnost hoće da zna koliko u BiH ima paralelnih sistema u odbrambeno-bezbjednosnom sektoru.

Ne dobijemo li odgovore na ova pitanja, sasvim sigurno ćemo ostati crna rupa po svim evropskim i svjetskim bezbjednosnim parametrima, a svakojaki skorojevići i neiskusni obavještajni "bosovi" nastaviće da šiju, samo njima i njihovim nalogodavcima, znanu bezbjednost.

Ni mi, ni naša djeca ne želimo da živimo u zemlji visokog rizika koja proizvodi i sije rizike u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana