Oružane snage

Vedrana Kulaga Simić

Život u vojničkim čizmama nekada je bio ponos i put kojim je trebalo da idu mladići nakon što zakorače u punoljetstvo, ali vrijeme mijenja sve pa je tako i BiH dobila Oružane snage koje su, s vremenom, na prvom mjestu postale budžetski potrošač, a onda sve ostalo.

BiH se odavno pokazala i dokazala kao zemlja u kojoj je gotovo nemoguće postići dogovor o važnim stvarima, dok one sporedne nisu ni u užoj konkurenciji. Svoje mjesto u kategoriji koja bi se mogla nazvati "trn u oku" čvrsto drže i Oružane snage čija brojnost prelazi sve granice u zemlji kakva je BiH.  Najbolji svjedoci toga su godine koje su ostale iza nas, a koje su u zalog nekim budućim vremenima ostavile završne račune resora odbrane pod čijim okriljem je i profesionalna vojna služba, ali i suprotstavljena mišljenja u vezi sa tim da li nam i kakve Oružane snage trebaju.

I dok to pitanje godinama lebdi u vazduhu, a dokument kojim bi to trebalo da bude regulisano "spava" u institucijama na nivou BiH, u kasarne širom BiH uselilo se više hiljada oficira, podoficira i vojnika koji čekaju bolje dane. I da u penziju odu sa 35 godina života, što se konkretno odnosi na vojnike.

Kako će starosna struktura u profesionalnoj vojnoj službi na nivou BiH da izgleda u godinama koje dolaze pokazaće vrijeme, ali se neće još dugo moći ostati imun na alarm koji je odavno upozorava na brojnost i strukturi OS BiH kao i na ono šta bi trebalo da bude njihova uloga u ovoj zemlji.

OS BiH će, kako se procjenjuje, zbog godina života i u službi napustiti oko 77 vojnika, do 2018. Taj trend će se, prema navodima nadležnih u MO, nastaviti i u idućim godinama pa se procjenjuje da će iduće godine OS BiH ostati bez 61, a 2016. bez 99 vojnika, odnosno bez 552 do 2018.

Koliko će ih biti primljeno i da li će biti još otpuštanja, ostaje da se vidi, ali predstavnici RS očekuju da će vojnika u OS biti znatno manje nego do sada.

Starosna struktura, koja je uvijek bila izgovor za nove konkurse i prijem vojnika je trenutno zadovoljavajuća, pa je već je najavljeno i da u izvjesnom periodu neće biti potrebe za prijemom novih vojnika. Konstantno otpuštanje vojnika (od kojih većina ide u penziju) i prijem novih već godinama stvaraju veliki trošak i vrijeme je da se to pitanje riješi makar za nekoliko narednih godina.

Da li će biti tako, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana