Oružane snage

Goran Maunaga

Da u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane radi popriličan broj onih koji se bave kriminalnim poslovima, zna se još od formiranja tih institucija. Dokazi za to priloženi su u krivičnim prijavama koje je SIPA podnijelo to Ministarstvo. Ali pravo iznenađenje je saznanje da se kriminalno klupko u tim institucijama, čiji su pripadnici u normalnim državama oličenje i primjer pozitivnog, ne završava samo na otkrivanju šverca naoružanja, namještanju tendera, pljačke i primanja mita.

Ne, nego, kao da je sve to malo, u Oružane snage se prima čak i "kriminalni podmladak". A za te i takve propuste ne može da postoji nikakvo validno opravdanje, kakvo pokušavaju da ponude nadležni. Jer činjenica da je čak deset odsto od broja prekontrolisanih novoprimljenih profesionalnih vojnih lica imalo policijski dosije, od čega se u više od pola slučajeva radi o krivičnoj evidenciji, onima koji te vojnike primaju u službu ne dozvoljava da tvrde da "tu ništa nije do njih".

Ako zaista nije do njih, onda takav sistem, koji nema nikakav uvid u "bekgraund" kandidata i u validnost dostavljenih dokumenata, ostavlja široke mogućnosti mahinacija, sve dotle da bi svaki teški kriminalac, ako to zaželi, mogao da postane profesionalno vojno lice. Zato, ili taj sistem treba mijenjati ili, još bolje, a što je već poodavno predloženo, BiH potpuno demilitarizovati.

Još više poražava saznanje da to što, čak i onda kad pripadnici SIPA, Vojne policije i policije otkriju da je riječ o kriminalcima preobučenim u uniformu, velik dio takvih i dalje ostaju pripadnici Oružanih snaga.

Jeste da je i u ovu priču, kao i u one o primanju mita za prijem podoficira u OS BiH, kako tvrde upućeni, umiješan brigadir Sead Duraković protiv kojeg je nedavno ministar odbrane Zekerijah Osmić podnio krivičnu prijavu, ali ne mogu se sve otkrivene afere u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama završiti na Durakoviću.

Aktera je mnogo više, a to najbolje znaju u Tužilaštvu BiH. Recimo, samo izvještajem Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane vezano za ugovor tog ministarstva i firme "Armdž shop" o nabavci pancira i vizira istragom je obuhvaćeno šest pripadnika ministarstva i tri zaposlena u Oružanim snagama. Broj osumnjičenih za netransparentno uništavanje i šverc naoružanja takođe znaju samo u Tužilaštvu, kao što samo u Ministarstvu znaju podatke o broju profesionalnih vojnih lica s policijskim dosijeom.

++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana