Oružane snage BiH

Goran Maunaga

Dešavanja povodom angažovanja jedinice Oružanih snaga BiH prilikom obilježavanja 9. januara, Dana Republike, još jednom su, ali ovog puta baš snažno, pokazala nakaradnost BiH, dezorganizaciju njenih Oružanih snaga ali i, još jednom, silu NATO-a za koju, vidjeli smo, ovdje ne postoji nikakav pravni okvir, već poligon za demonstraciju moći.

Ali da bar minimum prava, zakona i odredbi ustava moraju biti ispoštovani pa makar to bilo i igrom slučaja, pokazalo je to što je, bez obzira na stav najjače svjetske oružane sile, Treći pješadijski (RS) puk ipak bio postrojen na banjalučkom Trgu Krajine prilikom obilježavanja Dana Republike.

Ministarstvo odbrane BiH sada može da pokreće istragu o tome, ali je jasno da će proći kao i kockar koji nije propao jer je izgubio, nego zato što se "vadio". Proći će dakle isto kao i Tužilaštvo BiH koje je pokrenulo istragu nakon održanog referenduma u Srpskoj povodom 9. januara kao Dana Republike.  

A kolika je neshvatljiva mržnja prema tom danu i generalno prema Srbima, a projektovana kroz Sarajevo, najbolje je ilustrovao Valentin Incko koji je pokušao da uporedi legitimnost obilježavanja tog dana sa datumom formiranja ustaškofašističke NDH.

Na tom fonu su i izjave bošnjačkih političara čije su sudije u Ustavnom sudu BiH, uz pomoć stranaca, i donijele nepravne, političke i besmislene odluke o neustavnosti obilježavanja 9. januara kao i o zabrani održavanja referenduma o tome.

S druge strane, održavanjem referenduma, obilježavanjem 9. januara i učešćem pripadnika Oružanih snaga BiH na toj manifestaciji, konačno je potpuno obesmišljeno već uobičajeno donošenje odluka sa pozicija sile i na štetu srpskog naroda. Za su Srpsku time učinjeni, moguće, najznačajniji potezi još od godina njenog osnivanja, po važnosti odmah iza odluke o njenom formiranju i o vojnoj odbrani teritorije.

Zato je sada, poslije tih sudbonosnih poteza, ogromna odgovornost na predstavnicima RS u zajedničkim organima vlasti na nivou BiH i naravno na srpskom generalskom koru u Oružanim snagama BiH, koje, pokazalo se još jednom, kao takve zaista nisu potrebne Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana