Ortopedska pomagala

Vedrana Kulaga Simić

Neka klupka se polako odmotavaju, pa je tako izgleda došao na red i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, da se vidi ko je šta i na koji način radio i da li je sve bilo prema propisima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS podnijelo je izvještaj protiv pet osoba, i to osoba na važnim pozicijama, počevši od samog Fonda do direktora preduzeća zbog malverzacija u vezi sa nabavkom ortopedskih pomagala koja, nažalost, mnogima život znače.

Ortopedska sredstva, koja koriste mnogi amputirci u Srpskoj, godinama su bila tema koja se "provlačila" u javnosti jer nije velika tajna da su "rodni listovi" nekih od njih odavno požutjeli ili su bili i više nego sumnjivi.

Amputirce je sada pogodio i ovaj izvještaj koji je podnesen zbog sumnji da je petorka zloupotrijebila službeni položaj i to zbog namještanja tendera. Izvještaj je podnesen zbog falsifikovanja isprava jer su oni, prema prvim informacijama, na falsifikovanim dokumentima navodili da su materijali za ortopedska pomagala originalni, iako su bili daleko od toga. Ono što je najgore, jeste to da su, prema izvještaju policije, ona ugrađivana pacijentima.

Zato je opravdan strah mnogih amputiraca koji sada razbijaju glavu pitanjem da li su njihova ortopedska pomagala štetna ili su na listi srećnika koje je zaobišla ova malverzacija.

Jedno je sasvim jasno. Ako se dokaže da su ortopedska sredstva zaista lažna, neko za to mora da odgovara.

Sada je sve na MUP-u RS i ostalim nadležnim institucijama.

Istina se mora utvrditi, a kakav god ishod bio, ovaj izvještaj MUP-a RS mora da bude nauk mnogima da se nešto mora raditi da bi se stalo u kraj malverzacijama i falsifikovanju kada je riječ o ortopedskim pomagalima. Jer ona, ipak, nisu samo neka starudija da se olako bace ili samo jedna u nizu loše robe za podvalu.

Sa ovim stvarima se ne smije igrati jer se radi o životima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana