Originali falsifikata

Mirjana Kusmuk

Valter Krizmanić od petka više nije direktor "Elektroistre" nakon što je otkriveno da ima lažnu diplomu Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. I to nije sve. Direktorica Društva HEP Ljiljana Čule istoga dana donijela je odluku o hitnom otkazu Valtera Krizmanića iz tog preduzeća.

 Donesena je i odluka o  provjeri vjerodostojnosti diploma i svjedočanstava svih zaposlenih u sjedištu  HEP-a, kao i  vjerodostojnosti diploma direktora i rukovodećih radnika u svim distributivnim centrima.

 Malu zabunu napravili su mediji u Hrvatskoj. Dok je HRT objavio da se radi o diplomi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, drugi su pohrlili u susjedni ETF u Sarajevu. Tamo im je rečeno da diploma pod brojem 106/90 nikada nije izdata na ime Valter Krizmanić što bi značilo da se radi o falsifikatu. 

 Ono što je sigurno ako je datum na diplomi tačan nije moguće da se radi u ETF Istočno Sarajevo jer on tada nije postojao. Ali ni to u trgovini diplomama u nas nije isključeno.

 Slučaj koji u Istri prerasta u veliki skandal zaposlio je i inspektore USKOK-a koji su prijavu protiv sada bivšeg direktora "Elektroistre" dobili još u aprilu i krenuli u akciju.

 Dobro upućeni u slučaj kažu da Krizmanić nikad nije izbivao s posla zbog studija u Sarajevu, a da je diplomu inženjera elektrotehnike u ladici čuvao punih osam godina sve do 1998. do kada je sa tom diplomom radio kao elektromonter. Punih osam godine nije tražio ni veću platu ni radno mjesto inženjera u skladu sa diplomom koju je posjedovao. Tek 1998. godine diplomu je "legalizovao" upisom u radnu knjižicu.

 Osim skandala, Krizmanić bi, ako se dokaže da je kupio diplomu sarajevskog fakulteta mogao pet godina u zatvor, a nije isključeno da će "Elektroistri" morati da nadoknati štetu.

 I u Zagrebačkom holdingu nedavno su istražni organi pronašli 153 lažne diplome i svjedočanstva. Svi zaposleni suočeni su sa istragama i otkazima. Koliko diploma je naštancano na našim univerzitetima još nije otkriveno, ali će, sasvim sigurno, uskoro biti.

 I sada ko kaže da naše diplome nisu na cijeni? Da naši univerziteti nisu nadaleko poznati? Isto kao što su ovdje poznati sumnjivi diplomanti sa univerziteta po Bihaćima, Širokim Brijegovima, Megatrendovima po vojvođanskim ravnicama..., ali i hrvatskim univerzitetima, čak i onom državnom zagrebačkom.

 Ostalo je naravno da USKOK otkrije koliko je i kako "važnih" ljudi u evropskoj Hrvatskoj došlo do diploma ili falsifikata ovdje kod nas ne bi li barem to proizvelo lančanu reakciju po sistemu spojenih posuda. 

 Ako se to ikada desi i ako ikada zaživi pravna država ovdje, najlakše će biti krenuti od onih koji su do diploma i doktorata u zemlji i bliskom inostranstvu došli posljednjih godina, studirajući i doktorirajući uz naporan i predan rad, uglavnom zaposleni u važnim institucijama i "parali" javnim preduzećima.  Znam da se neće desiti, ali eto...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana