Orić

Goran Maunaga

Kontradiktorne tvrdnje i izjave koje su se pojavile nakon hapšenja Nasera Orića kulminirale su oštrim protestom koji je Bakir Izetbegović zbog tog hapšenja uložio Švajcarskoj.

Nije se libio ni da pozove na razgovor švajcarskog ambasadora i iskritikuje precizne Švajcarce da su uhapsivši ratnog komandanta ARBiH iz Srebrenice postupili mimo odluke Generalnog sekretarijata Interpola kojom je, navodno, potjernica za Orićem ukinuta.

To samostalno i skandalozno ulaganje oštrog protesta Izetbegovića kao kolektivnog šefa BiH Švajcarskoj pokazuje da je BiH nemoguća tvorevina i zato što Izetbegović unaprijed presuđuje i osuđuje, odlučuje da, i pored neoborivih dokaza, Orić nije kriv. 

Tim potezom pokazao je i to da u predmetu "Orić" godinama odlučuje isključivo politika a ne dokazi, pravo ni pravosuđe, pa je i ovom prilikom pokušao da to riješi politički.

I to u situaciji kad čak i glavni tužilac BiH kaže da je moguće da je postojala crvena potjernica za Orićem, da taj predmet ne podliježe protokolu potpisanom između srpskog i Tužilaštva BiH i da će to tužilaštvo tražiti taj predmet od Srbije samo u slučaju ako bude formiran.

Naravno da je skandalozno i to što se u Tužilaštvu BiH predmet "Orić" od 2009. godine nalazi u ladici, što je još u fazi prijave, znači na mrtvoj tački, i što nisu čak pokrenute ni provjere, a kamoli da je otvorena istraga.

Činjenica je da Izetbegović i zbog toga sebi dozvoljava da se igra Boga donoseći presude prije pravosudnih institucija, a to se može obrazložiti jedino istinom da su zapadni moćnici još prije 25 godina odlučili da su Srbi loši momci i da zločini počinjeni nad njima i ne moraju da budu procesuirani.

Ali Izetbegović treba da se upita šta ako su isti ti moćnici, iz više razloga, sada odlučili da u slučaju "Orić" više ne važe političke, nego samo pravosudne odluke? Što je vrlo moguće.

U tom slučaju bi, konačno, i protesti u FBiH povodom hapšenja Orića bili potpuno obesmišljeni, kako to i treba, jer nikakvog smisla ni razloga nema postojanje države koja jedne zločince osuđuje dok druge slavi.

Ta i takva država isključuje svaku mogućnost suživota sve dok u njoj postoje dvostruki aršini za počinioce zločina i dok se predmetima poput Orićevog bavi politika, a ne pravosuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana