Orić i svjedoci

Goran Maunaga

To što je ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić prije mjesec boravio u Milićima iako mu je Sud BiH zabranio kretanje na teritoriji RS, govori da se on i dalje osjeća i ponaša kao da protiv njega nije potvrđena optužnica za ratni zločin počinjen nad trojicom srpskih zarobljenika.

Štaviše, on se u Milićima uopšte nije krio, nego se ponašao baš kao da želi da bude viđen tu. Razloge za to najbolje zna on, pošto već mjesecima kupuje svjedoke koji će, ili odustati od svjedočenja, ili lažno svjedočiti.

Taj unosni posao pojačao je trgovinom sa srpskim kompanjonom, bivšim policijskim komandirom, protiv kojeg je u Sudu BiH pokrenut proces za ratni zločin počinjen nad Bošnjacima.

U Podrinju je javna tajna da su Orić i taj njegov srpski kriminalni prijatelj trangefrangali još tokom rata, što je samo još jedan dokaz da kriminal ne poznaje nacionalnost, kako onda, tako ni danas. 

Nesumnjivo je da su Orićeve pristalice u velikom dijelu Federacije BiH u šoku nakon što je Haški tribunal odbio Orićev zahtjev da se žali na odluku kojom je odbačen zahtjev za obustavljanje postupka pokrenutog protiv njega u Sudu BiH, jer, jednostavno, nisu navikli da su njihovi heroji krivi čak ni onda kad čine zločine.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale u Hagu Teodor Meron jasno je naveo da odbija Orićev zahtjev da se žali jer odbrana nije pokazala da je u odluci, koja kaže da postupak u Sudu BiH protiv njega može biti nastavljen, došlo do greške u tumačenju zakona.

Time je iznenađen i sam Orić, pogotovo poslije odluke Haškog tribunala koja ga je oslobodila komandne odgovornosti za zločine počinjene u Srebrenici i oko nje, pa je očito da se on i u takvoj situaciji, kupovinom svjedoka i kršenjem odluke Suda BiH, ne prepušta djelovanju pravne države.  

Upućeni tvrde da od procesa Oriću neće ništa biti jer je on uspio da pokupuje skoro sve svjedoke u sudskom predmetu pokrenutom protiv njega u Sudu BiH.

Međutim, to mu nije uspjelo i sa onim zbog kojeg je došao u Miliće, a koji je odbio ponuđenih 150.000 KM. Zato, ipak, ne treba gubiti nadu u završnu pobjedu prava i pravde.+    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana