Orić i "pravosuđe"

Goran Maunaga

Naser Orić je još na slobodi, a da li će i kada doći vrijeme da to više ne bude - ne znamo.

Iako se radi o jednom od prioritetnih i najvećih predmeta ratnih zločina koji je uzburkao srpsku javnost zbog oslobađajućih odluka Haškog tribunala i Suda BiH, zbog čega niko do danas nije odgovarao za 3.500 u ratu ubijenih Srba u Podrinju, Sud BiH već tri mjeseca ne pokreće postupak po osnovu žalbe koju je Tužilaštvo BiH uložilo na prvostepenu oslobađajuću odluku Oriću.

Znajući te činjenice, teško je biti optimista u pogledu predstojeće drugostepene i pravosnažne sudske odluke u predmetu "Orić" i nadati se da će ta odluka biti pravedna i pravno ispravna.

A isto kao što Sud BiH svojim načinom rada ne daje veliku nadu u zakonit ishod nazovisuđenja Oriću, isto tako je u tom slučaju radilo i Tužilaštvo BiH. Dakle, učinilo je mnogo više na njegovom spasavanju i eskiviranju odgovornosti za ratne zločine počinjene nad Srbima u i oko Srebrenice nego što je radilo na dokazivanju tih zločina.   

Da je to tako, pokazalo je i hitno otvaranje postupka protiv Orića u momentu kad je on uhapšen u Švajcarskoj na zahtjev Srbije i kad je trebalo da bude izručen toj zemlji. Umjesto toga, Tužilaštvo je time ishodovalo izručenje Orića BiH a, u sadejstvu sa Sudom BiH, i njegovo oslobađanje.   

Tako je nastavljen kontinuitet kočenja u vođenju sudskog procesa za Orića, protiv kojeg je bijeljinsko Okružno tužilaštvo otvorilo istragu još 1994. godine, ali je nije dovršilo jer je predmet bukvalno otet od tog tužilaštva i prebačen u Tužilaštvo BiH.

Nakon što je Sud BiH oslobodio Orića u oktobru prošle godine, Tužilaštvo BiH je čak dva mjeseca čekalo na otpravak te odluke kako bi podnijelo žalbu što je, zato, učinjeno tek krajem decembra. 

Tužilaštvo je ovog puta, jednostavno, moralo da u žalbi napiše činjenicu da je presuda bazirana na dokazu koji ne postoji, ali ostaje pitanje je li ta pravosudna institucija u tom predmetu zaista posvećena poslu kako bi to trebalo.

Da jeste, Tužilaštvo je, recimo, trebalo da bar provjeri je li tačno to da su Orićevi saradnici kupili velik broj svjedoka, koji su to i pokazali iznenadnim svjedočenjem u korist Orića. Ali čak ni to nije učinjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana